Annons
Nyheter

Inte en vinter till utan ett akutboende

Under vintern finns det Växjöbor som tvingas sova i bilar, under presenningar eller i trappuppgångar. Växjö Diakonicentrum vill ändra på detta, skriver chefen Lars Björksell.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2014
Vi här i Växjö kan göra mycket mer än vad som hittills har gjorts för människor som behöver ett akutboende, anser artikelförfattaren.
Vi här i Växjö kan göra mycket mer än vad som hittills har gjorts för människor som behöver ett akutboende, anser artikelförfattaren.Foto: 

?Hur känns det att sova under en presenning i tio-femton minusgrader? Hur är det att natt efter natt sova i en personbil och tvingas starta motorn en gång i halvtimmen för att få upp lite värme? Det finns människor mitt ibland oss som vet hur det är och kan berätta. Även den gångna vintern har det i Växjö funnits människor som har sovit i bilar, under presenningar eller i trappuppgångar. Det handlar både om svenska medborgares och EU-migranters situationer, våra medmänniskor som far illa.

Vill vi ha det så här? Är det ett samhälle som vi är nöjda med? Självklart inte! Växjö Diakonicentrum vill ändra på detta. Vi vill att det i Växjö ska finnas ett akutboende året om för dem som har hamnat­ i sådana omständigheter att de över natten behöver någonstans att sova – mätta, i säkerhet och i värme. Sedan starten i januari hjälper Diakonicentrum männi­skor bland annat med mat, kläder och gemenskap. I Diakonicentrums lokaler i Skogslyckans församlingshem finns kök, matsal, gemensamma lokaler, duschar och tvättstuga. Här finns alltså mycket av det som behövs i ett akutboende, men vi har inga möjligheter att i dagsläget låta människor sova över i lokalerna. Men frågan om övernattningar hoppas vi kunna lösa i samarbete med Växjö kommun.

Annons

Många kommuner runt om i Sverige tar ansvar för hemlösa och driver egna eller stöder andra organisationers härbärgen och andra akutboenden. I Stockholm har man en Tak över huvudet-garanti sedan 15 år tillbaka. Garantin säger att alla skrivna i Stockholmskommunerna ska kunna få nattlogi. Detta sker genom flera olika slags härbärgen i kommunal regi eller i samarbete med Stockholms stadsmission och Frälsnings­armén. Dess­utom finns speciella härbärgen för den stora gruppen EU-migranter. I Malmö är kommunens policy att alla som är hemlösa ska få möjlighet till åtminstone ett akutboende och i Göteborg är kommunens inställning att ingen ska behöva bo utomhus. (Källa: Riksdagens utredningstjänst). Min erfarenhet är att Växjö kommun inte har en liknande policy.

Vi här i Växjö kan göra mycket mer än vad som hittills har gjorts för människor som behöver ett akutboende. Växjö Diakonicentrum är berett att ta sin del av ansvaret för att det kommande vinter ska finnas ett akutboende i Växjö. Men vi vill göra det tillsammans med Växjö kommun och hoppas kunna hitta gemensamma lösningar som fungerar under lång tid fram­över. Kanske det finns fler organisationer i Växjö som vill vara med och bidra till att förverkliga drömmen om ett akut­boende i Växjö?

Det är ju förresten valår i år?

Är ett akutboende en fråga som några partier vill göra till sin? Det borde det vara, tycker jag!

Lars Björksell

Chef för Växjö Diakonicentrum

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons