Annons
Nyheter

Invandrare och demokrati

Bland dem som kom till vår demokratistuga i går fanns en man som var kritisk till detta med alla stugor i centrum. Han förstod inte vad det skulle göra för nytta, framför allt inte med Smålandspostens stuga. Vi började prata om demokrati och då sa han att det är för mycket demokrati.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2010

Först trodde jag att han hade sagt fel, men han förklarade vad han menade. Han kom till Sverige för fem år sedan från Afghanistan. Han och många andra invandrare som kommer hit kommer från hårt styrda länder. När de kommer till Sverige ges det nästintill full frihet i mångas tycke. Det kan inte alla hantera, menade mannen.

- Ni svenskar klarar av demokratin, men inte invandrare, sa mannen.

Annons

Jag frågade om han tyckte att det verkligen gick att dra alla över en kam och självklart var det inte så. Det går ju inte att ta bort den demokratiska rätten för invandrare, men det borde bli hårdare regler. Problemet är stort och ingen tar tag i frågan menade han.

Till slut frågade jag om det var frågan som styrde hans val i år.

-Nej. Jag röstar för miljön. Det andra är det ingen mening med.

Vad tycker du? Kan ett land vara för demokratiskt? Rätten att få tycka, tänka, älska och kritisera vad och vem man vill inom lagens ramar, är det någonsin fel?

Folkpartiets politik om mer ordning och reda i skolan för att få stil och fason på eleverna, behövs den praktiseras även för vuxna? Behövs det mer regler, strängare straff och ett mer uppstyrt samhälle?

Hör av dig till lobbyn med din åsikt, via mejl, telefon eller kom till demokratistugan.

Elisabeth Anderberg

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons