Annons
Nyheter

Jag kandiderar för ungas villkor

Ungdomar som mår psykiskt dåligt har svårt att klara av skolan och löper betydligt större risk att bli arbetslösa. Det är en negativ trend vi inte har råd att ignorera. Att satsa på barn och unga ger vinster för hela samhället, både i dag och i framtiden, skriver Henrietta Serrate, ordförande SSU Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 4 december 2013
Henrietta Serrate, ord­förande SSU Kronoberg.
Henrietta Serrate, ord­förande SSU Kronoberg.Foto: Privat

Som landstingspolitiker har jag funderat mycket på hur hälso- och sjukvårdspolitiken kan göra sin del för att se till att alla unga klarar skolan, hittar jobb och kan förverkliga sina drömmar.

I dag har vi stora utmaningar med en ungdomsgeneration som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och svårast har de som inte fullgjort gymnasiet. Samtidigt som arbetslösheten biter sig fast så ökar även den psykiska ohälsan.

Annons

När Socialdemokraterna vinner valet nästa år krävs stora satsningar på jobb och utbildning för att komma till rätta med dessa problem. Men för att alla unga ska kunna klara skolan och hitta ett jobb behövs också tydligare åtgärder mot den växande­ psykiska ohälsan. Det arbetet vill jag vara en del av. Därför kandiderar jag till riksdagen i valet 2014.

En lärare berättade en gång för mig om en elev som hon hade i sin klass. Eleven var alltid trött och det visade sig att anledningen var att flickan var uppe om nätterna för att ta hand om en förälder som missbrukade alkohol. Den här berättelsen gjorde ett starkt intryck på mig och är en viktig anledning till att jag som 14-åring valde att engagera mig i SSU.

Inget barn väljer sina föräldrar eller de förutsättningar de föds in i. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att alla barn får rättvisa möjligheter att klara skolan, hitta ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Det är inte bara när barn eller ungdomar själva mår dåligt som det kan påverka deras skolgång negativt. Många barn växer upp i hem där de vuxna lider av sjukdomar eller missbruk. Därför är det viktigt att vi har en stark välfärdspolitik som samverkar med jobbpolitiken och skolpolitiken för att förbättra ungas villkor.

Ungdomar som mår psykiskt dåligt har svårt att klara av skolan och löper betydligt större risk att bli arbetslösa. Det är en negativ trend vi inte har råd att ignorera.

Att satsa på barn och unga ger vins­ter för hela samhället, både i dag och i framtiden. Några av de punkter jag vill jobba med om jag blir invald i Sveriges riksdag är:

? Minska köerna till barn- och ungdomspsykiatrin i hela landet.

? Fler kuratorer i skolan.

? Komplettera hälsounder­sökningarna i skolan med att även kontrollera den psykiska hälsan.

? Förbättra samverkan mellan kommuner och landsting så att alla unga får det stöd de behöver och ingen faller mellan stolarna.

Annons

? Ta fram metoder för att stötta barn och ungdomar som har det jobbigt hemma att lyckas i skolan.

Jag valdes in i landstingsfullmäktige som 18-åring i valet 2010, den yngsta landstingspolitikern i länet någonsin. Tiden där har varit oerhört lärorik och min ingång har hela tiden varit hur landstinget kan ge barn och unga en så bra start i livet som möjligt.

Nu vill jag lyfta dessa frågor till en nationell nivå och vara med att skapa en politik för hur Sveriges sjukvård kan se till att ungdomars ställning i samhället stärks. Välfärdspolitiken måste vara en naturlig del av Social­demokraternas utbildnings- och arbetsmarknadspolitik. Därför kandiderar jag till riksdagen 2014.

Henrietta Serrate,

ordförande SSU Kronoberg.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons