Annons
Nyheter

Karin Nilsson borde inte vara nöjd med regeringens budget

Kommentar till Vår politik garanterar hållbara investeringar för framtiden av Karin Nilsson den 27 september.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2012

  Karin Nilsson (C) har tydligen inte fattat skillnaden mellan jobb och utbildning. Hon skriver: ”När det gäller ungas jobb så blev resultatet 9 000 fler yrkeshögskoleplatser, fler högskoleplatser, fler platser i lärlingsutbildning och fler platser i folkhögskola”, vilket inte säger att alla de som går utbildningarna sedan får jobb.

Mängder med utbildade ungdomar går redan i dag arbetslösa.

Annons

Hennes skryt om investeringarna till järnvägen är inte mycket att komma med om man granskar fakta. De kan nämligen inte komma från utgiftsområde 22, kommunikationer, i årets budget. För läser man där framgår i tabellen på sidan 72 att investeringarna i järnvägen mellan åren 2013–2016 ska vara lägre än under åren 2011 och 2012.

Inte ens Trafikverket anser att tilldelningen av pengar räcker för att få full funktion i järnvägstrafiken.

Lurar Karin Nilsson och Centerpartiet sina väljare med flit?

De påstådda investeringarna i ny snabbtågsbana mellan Stockholm och Linköping och en bit dubbelspår mellan Göteborg och Borås ska ju inte påbörjas före 2017 – om fem år tidigast och eventuellt inte ens med dagens regering vid makten. Det är lätt att påstå sig ta ansvar när man inte behöver ta det.

I budgeten påstås att nästa år ska arbetslösheten gå ner till 5,2 procent. Det vore ju jättebra om regeringen lyckades med det.

Men så tittar man litet noggrannare på siffror och diagram och upptäcker att arbetslösheten ska förändras, vilket inte är samma sak som att sänkas med 5,2 procent. Det innebär en arbetslöshet på 7,89 år 2016. Vilket ingen, inte ens en centerpartist och allra minst Karin Nilsson (C) kan vara nöjd med. 

Det vore klädsamt om företrädare för alliansregeringen kunde sluta med att påstå att jobbskatteavdragen gett fler jobb och minskat arbetslösheten när det i själva verket är tvärt om. Arbetslösheten är högre nu än när jobbskatteavdragen infördes.

Sanningen är att Karin Nilsson (C) borde inte vara det minsta nöjd med regeringens budget eller sin partiledare Annie Lööfs förmåga som budgetförhandlare för sitt Centerparti.

Lars Strömberg (V), Lenhovda, Uppvidinge

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons