Annons
Nyheter

Karl-Oskarskolans vd bekänner färg!

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2010
Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Det är anmärkningsvärt att Bengt Eriksson, vd för Karl-Oskarskolan gjort en sådan missbedömning av sina lokalkostnader. Karl-Oskarskolan bör rimligtvis haft en kalkyl gällande antal elever, intäkter av elevpeng, lokal- och hyreskostnader samt lönekostnader när man skickade in ansökan till Skolinspektionen om att få starta skolan.

Antingen har skolans uppgifter inte överensstämt med de faktiska intäkterna och kostnaderna eller så visar det att Skolinspektionens bedömningar av skolans möjligheter att fungera ekonomiskt varit mycket bristfälliga.

Annons

Ännu mer anmärkningsvärt är att Bengt Eriksson och Karl-Oskarskolan struntat i att ha en fortlöpande dialog med Skol- och barnomsorgsförvaltningen under bygg- och renoveringstiden. I stället kommer han precis vid skolstart och kräver mer skattepengar till sin friskola som dessutom inte ens är klar att ta emot eleverna inför höstterminen. Jag kan föreställa mig den reaktion som skulle bli om en kommunal skola meddelade sina elever och deras föräldrar ett sådant besked inför terminsstarten.

Bengt Eriksson vill gärna kalla sig entreprenör och ser barn och utbildning som vilken handelsvara som helst. När marknadens mekanismer och förutsättningar gör sig gällande vill dock Bengt Eriksson skjuta över sitt företags risktagande och ökade kostnader på skattebetalarna.

Karl-Oskarskolans krav på mer pengar är ytterligare ett exempel på hur friskolorna underminerar både ekonomi och organisation i våra kommunala skolor och kan kanske äntligen få den borgerliga alliansen i kommunen att fundera över systemet med friskolor.

När vi socialdemokrater i Skol- och Barnomsorgsnämnden försöker få igång en diskussion om systemets brister och effekter blir vi nedröstade med hänvisning till att föräldrars och barns valfrihet är överordnat allt annat. Att elever och personal påverkas negativt i våra kommunala skolor bryr sig inte de borgerliga ledamöterna om. Elever, utbildning, skolmat och städ – allt är till salu i alliansens Växjö.

Det är med glädje och hopp jag läser om Patrik Svenssons (FP) inställning och reaktion över Karl-Oskarskolans agerande Jag hoppas bara Patrik Svensson har mod och kraft att stå emot de politiska krafter inom alliansen i Växjö som säkerligen gärna vill gå Bengt Erikssons krav till mötes.

Ola Gustafsson (S)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons