Annons
Nyheter

Klimatberedskap i södra Småland

De senaste dagarna har stora delar av Sverige drabbats av flera väder­relaterade katastrofer. Västmanland upplever den värsta skogsbranden i modern tid.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2014

Branden har krävt människoliv, tusentals människor har tvingats fly från sina hem och stora områden har totalförstörts. Skogsbranden är först och främst en fruktansvärd katastrof för alla dem som drabbats. De hundratals brandmän som kämpat heroiskt mot lågorna dag och natt den senaste tiden har gjort ett otroligt arbete. Stödet från tusentals frivilliga har också haft en avgörande betydelse.

Samtidigt som branden rasat har Växjö drabbats av stora översvämningar till följd av skyfall. Den ökade översvämningsrisken drabbar framförallt strandnära bebyggelse, vägar och järnvägar.

Annons

Väderrelaterade katastrofer har alltid förekommit, men klimatforskningen visar att extrema väder kommer att komma oftare och bli mer omfattande än tidigare. För Krono­bergs län och resten av Småland innebär det varmare klimatet paradoxalt nog en risk både för fler översvämningar och fler skogsbränder.

Alla samhällets sektorer och funktioner kommer att påverkas av ett förändrat klimat. Vägar, järnvägar, energisystem, kommunikation, vatten och avlopp, jord- och skogsbruk, vård och hälsa samt ekosystemtjänster kommer att utsättas för nya förhållanden och påfrestningar. Därför måste vi göra allt för att hindra att liknande väderrelaterade katastrofer inträffar igen.

Kostnaderna kan bli mycket­ höga och det mänskliga lidandet stort, om vi passivt inväntar katastroferna i form av fler skogsbränder, stigande vattennivåer och fler skyfall. Miljöpartiet vill att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska få ett tydligt uppdrag att ta huvudansvaret för att klimatsäkra Sverige. Vi vill också öka stödet till klimatanpassning med 3 miljarder de kommande tre åren, och öka stödet till hemvärnet med 150 miljoner. De ökade resurserna till MSB ska användas för att bygga upp en bättre beredskap vid naturkatastrofer som skogsbränder, översvämningar eller skyfall. Det kan handla om att bygga om infrastruktur, säkerställa att elnätet fungerar och att köpa in material som kan användas i den operativa verksamheten.

Denna politik har vi drivit sedan länge, men allians­regeringen har gång på gång sagt nej.

Vi har inte råd att stillasittande vänta på att klimatförändringarna ska ge oss ett allt mer extremt och allt mer oförutsägbart väder, vi måste agera nu. Vi kan aldrig vaccinera oss mot naturkatastrofer, men vi kan göra mycket för att minimera skadeverkningarna.

Cheryl Jones Fur (MP)

Kandidat till riksdagen

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons