Annons
Nyheter

Knivslöjd och rockmusik räddar Sverige i kristider

Ingemar Almkvist är ordförande i Kronobergs Läns Bildningsförbund Folkbildningens gemensamma organisation i länet. Tillsammans med vice ordförande Bengt-Göran Birgersson skriver han en debattartikel där de är kritiska mot att Regionförbundet södra Småland ska minska anslagen till föreningslivet.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010
Ingemar Almkvist
Ingemar AlmkvistFoto: Daniel Samuelsson
Bilden är från Studiefrämjandet i Växjös rockkollo för vuxna och när Kjell Ryglert testar hur det känns med en gitarr runt halsen.
Bilden är från Studiefrämjandet i Växjös rockkollo för vuxna och när Kjell Ryglert testar hur det känns med en gitarr runt halsen.Foto: Filip Sjöfors

När civilförsvaret planerar för extrema situationer som krig och naturkatastrofer finns det ett argument för att svenskarna kommer klara av att sköta kommunikation, omvårdnad och matförsörjning i kristider: för- eningslivet.

De ställen där människor möts utöver familj, jobb och skola. Där vi korsar invanda gränser, lär nytt och får nya vänner. Där samhällsengagemang kanaliseras och i förlängningen förändrar världen.

Annons

I folkbildningens studiecirklar lär vi nytt och delar erfarenhet. Det kan handla om klimatet, husbygge, spanska, knivslöjd, rockmusik, fackliga frågor eller företagande. Oavsett ämne så blir det diskussioner mellan deltagarna om lokala frågor i vardagen. Vi kan kalla det samtal om kommunal politik. Dialog och debatt mitt i livet.

Med tanke på demokrati och gemenskap är studiecirkeln livsviktig. Studieförbundens roll som utvecklingsmotor och möjliggörare i det lokala föreningslivet likaså. Ändå har anslagen från kommuner och regioner minskat. 116 miljoner på tio år sett till hela landet, tar vi hänsyn till förändringar i penningvärdet blir det en minskning med över en tredjedel och nu planerar Regionförbundet Södra Småland att minska det regionala anslaget i Kronoberg med ytterligare 700 000 kronor eller tio procent.

De folkvalda har anledning att lyssna på en ny deltagarundersökning som visar att studiecirkeln är mycket populär. 94 procent anser att de förbättrat sina kunskaper och färdigheter. Över 70 procent uppger att de blivit säkrare som personer. 65 procent vill fortsätta studera i såväl studiecirklar som inom andra studieformer. Detta är saker man kunnat höra om man velat diskutera om innehållet i verksamheten.

Studieförbunden engagerade ifjol över 60 000 personer i cirklar och andra grupper runtom i Kronoberg. Två tredje- delar av dem blev inspirerade att studera mer, något som leder till fler möten, kontaktytor och vänner. Ta chansen och se den möjlighet till utveckling som finns och satsa på möten som utvecklar människor, Kronoberg och Sverige.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons