Annons
Nyheter

Kommunen tar sitt arbetsgivaransvar

Kommentar till Vilka finns det plats för i Växjö kommun? av Hans Ljung den 23 mars.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2012
Michael Färdigh.
Michael Färdigh.Foto: Filip Sjöfors

Arbetsgivaren hamnar ofta i ett besvärligt läge eftersom vi på grund av sekretesslagstiftning inte kan kommentera enskilda ärenden. Samtidigt är alla våra beslut offentliga.

Det är viktigt att alla personalärenden hanteras rättssäkert och utifrån likabehandlingsprincipen oavsett vilken förvaltning man arbetar på. En av mina uppgifter som personalchef är att säkerställa att så sker. Som stöd för arbetet har vi olika program och riktlinjer som beslutats av politiken, till exempel modell för arbetsinriktad rehabilitering och riktlinjer för uppsägning, omplacering och enskilt utvecklingsprogram. Vi har utbildad samtliga chefer och alla ledande fackliga företrädare i rehabmodellen samt hur arbetsgivaren bör agera i misskötsamhetsärenden.

Annons

Huvuddelen av personalärendena hanteras som regel av närmaste chef med stöd av förvaltningens personalspecialist. I de allra flesta fall finns en facklig företrädare med som stöd och rådgivare.

Eftersom vi så långt möjligt arbetar för att undvika rena uppsägningar kan anställda tillsammans med förvaltningen ansöka om ett enskilt utvecklingsprogram eller en särskild avtalspension. Det är personalchefen tillsammans med ordförande i personalutskottet som beslutar om dessa alternativ. Som personalchef träder jag alltså in i ett relativt sent skede. Ett utvecklingsprogram är ett juridiskt bindande avtal mellan den anställde och Växjö kommun som syftar till att stötta den anställde till annan sysselsättning. Utvecklingsprogrammet kan innebära ekonomiskt stöd för studier, starta eget bidrag eller något omställningsprogram.

I insändaren framkommer kritik mot kommunens agerande i Norremarksärendet och att vi skulle ha avskedat personal. Det är ett sakfel, flera personer har valt att lämna sin anställning omedelbart, efter enskilda överenskommelser. Har man inte kvar någon anställning kan man följaktligen inte avskedas.

När det gäller brottslighet har vi tydliga regler med vägledning i Arbetsdomstolens domar. Om någon stjäl för egen vinning av arbetsgivaren eller gör sig skyldig till hot eller våld på arbetsplatsen har vi och kommer att ha en låg tolerans i Växjö kommun.

Växjö kommuns hantering av svåra personalärenden är seriös och vi följer gällande avtal och arbetsrättslig praxis. Ett bevis på detta är att vi har få fackliga tvisteförhandlingar i uppsägningsärenden.

Vi bedriver inget arbete på dagisnivå och jag försäkrar att jag och mina kollegor har förmåga att känna empati. Jag kan ha förståelse för att några som av olika skäl lämnat kommunen är besvikna på arbetsgivaren och jag har självklart heller inte uppfattningen att alla är lyckliga. Jag hoppas och tror att de ändå känt sig behandlade med respekt.

MICHAEL FÄRDIGH

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons