Annons
Nyheter

Konkurrenskraft

En livsmedelsstrategi behövs för att säkra livsmedelsproduktionens konkurrenskraft. Vårt svenska, relativt sett miljövänliga men effektiva, jordbruk måste ges förutsättningar att utvecklas, skriver Lars-Ove Johansson, Håkan Lundgren, Mikaela Johnsson, Per-Göran Sigfridsson, Nina Nilsson, Per Brunberg, Per Petersson, Sofia Hidling och Christian Horn, regionstyrelsen i LRF Sydost.
Nyheter • Publicerad 10 november 2014
Vårt svenska, relativt sett miljö­vänliga men effektiva, ­jordbruk måste ges förutsättningar att utvecklas., skriver artikelförfattarna. FOTO: SIF ERLANDSSON
Vårt svenska, relativt sett miljö­vänliga men effektiva, ­jordbruk måste ges förutsättningar att utvecklas., skriver artikelförfattarna. FOTO: SIF ERLANDSSONFoto: 

Sverige behöver mål för en hållbar livsmedelsproduktion och livsmedelssäkerhet. Det räcker inte med miljömål. Jordbruk, liksom all råvaru­produktion, på­verkar miljön. Därför behövs en livsmedels­strategi och hållbarhetsmål för att säkra till­räcklig livsmedelsproduktion i vårt eget land, så att vi inte lämnar en miljöskuld i andra länder.

Mat måste produceras. Jordbrukets effektivisering är grunden som vårt samhälle bygger på. Den dagen jordbrukets produktionseffektivitet avtar kommer flera människor att behöva arbeta med matproduktionen och mera mark måste tas i anspråk för att försörja jordens befolkning.

Annons

Hittills har effektiviteten ökat, och det är grunden för världens industrialisering, urbanisering och globalisering.

En livsmedelsstrategi behövs för att säkra livsmedelsproduktionens konkurrenskraft. Vårt svenska, relativt sett miljö­vänliga men effektiva, jordbruk måste ges förutsättningar att utvecklas. För våra politiker betyder en livsmedelsstrategi att alla förslag som påverkar livsmedelsproduktionen måste genomgå en konsekvensanalys på just denna punkt.

I det ljuset måste till exempel förslaget om handelsgödselskatt betraktas. Skatten blir en ren pålaga på jordbruket eftersom det med dagens teknik inte går att minska handels­gödselanvändningen med bibehållen produktion.

All stallgödsel med mera som finns tillgänglig för jordbruket används redan som gödsel. När skatten avskaffandes ökade­ inte användningen av gödsel, vilket tydligt visar att skatten saknar betydelse för miljön. Den blir en ren pålaga på företaget, som med lika stor (det vill säga ingen) miljönytta hade kunnat läggas på vad som helst, säg brukad areal eller arbetsinkomst.

Samma resonemang gäller kilometerskatten. En skatt på avstånd som förlänger avståndet mellan land och stad. Hade det handlat om en straffskatt på transittrafik på till exempel E4:an/E6:an mellan Malmö och Stockholm respektive Göteborg/Oslo hade det varit annorlunda.

Där finns alternativ till lastbil, och därmed kan skatten ha en styrande effekt. Men att öka kostnaderna för transporter där alternativ saknas innebär bara att ytterligare fördyra för människor som väljer att leva och verka utanför tätorter.

Det finns inget alternativ till lastbil att transportera varor till butiker, för råvaror från jord- och skog eller transporter till industrier som väljer ett läge utanför de större städerna.

Vi behöver en politik som stärker konkurrenskraften för vårt svenska jordbruk. Av miljöskäl för att inte flytta miljöskulden för produktionen till billigare länder med lägre miljökrav.

Av säkerhetsskäl – vid en avspärrning skulle butikerna gapa tomma efter bara någon vecka (ja, vi behöver inhemsk energiproduktion också).

Och av solidaritetsskäl – vi är ett av världens mest glest befolkade länder och vi har goda jordar och odlingsförhållanden?–?om inte vi kan försörja oss själva hur ska då resten av världens folk kunna göra det? Allt detta är grunden för en livsmedelsstrategi.

Annons

Lars-Ove Johansson

Håkan Lundgren

Mikaela­ Johnsson

Per-Göran Sigfridsson

Nina Nilsson

Per Brunberg

Per Petersson

Sofia Hidling

Christian Horn

Region­styrelsen i LRF Sydost.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons