Annons
Nyheter

Köpenhamnsflyg kanske ett lyft för Småland Airport?

Det danska flygbolaget Cimber Sterling håller en presskonferens på Smaland Airport klockan elva i dag. Tillsammans med SAS presenterar de nyheter. Smålandsposten kan redan i dagens tidning berätta att det handlar om flyg mellan Växjö och Köpenhamn.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2012

Rutten är efterlängtad. Trafiken mellan Köpenhamn och Växjö lades ner för åtta år sedan. Två år senare samlade Sydsvenska industri- och handelskammaren regionstyrelserna för att diskutera flygets framtid. Redan då uttrycktes önskemål om att återinföra Växjö–Köpenhamn och representanter från industri- och handelskammaren kommer även att finnas med på dagens presskonferens.

Även på dagens lobbysida handlar det om Smaland Airport. Flygplatsen ägs av Alvesta kommun, Växjö kommun och Landstinget Kronoberg. Carin Högstedt (V) inledde en debatt om ägardirektiven för ett par veckor sedan. Hon undrade över en formulering i de direktiv som nu diskuteras av ägarna. ”Att på lång sikt bära merparten av sina kostnader! Merparten betyder hälften och är synnerligen lågt ställt krav på ett bolag. Att inte ha som mål för en kommersiell verksamhet att den ska bära sig fullt ut är enligt min mening anmärkningsvärt”, skrev Carin Högstedt.

Annons

I dag ska ägardirektiven diskuteras bland ledamöterna i landstingsstyrelsen. Samtidigt svarar Ingemar Swalander (M), styrelseordförande i flygplatsbolaget, på tidigare debattinlägg.

Han menar att det är orealistiskt med en verksamhet som går plus. ”Vi jobbar som tusan för att minska belastningen för skattebetalarna, men ett plusresultat, det vill säga att flygplatsen bär alla sina kostnader, är tyvärr ett orealistiskt mål under överskådlig tid.”

***

SMP-live sände vid fem tillfällen förra veckan. Nu blir det lugnare, men redan på onsdag väntar nästa turné. Då sänder vi förhoppningsvis live från Börjes i Tingsryd.

Det blir bland annat hockeysnack med Joakim Fagervall och Robin Jacobsson inför Tingsryds match mot Malmö.

Daniel Rydström

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons