Annons
Nyheter

Kraftig debatt

Förra veckan skrev riksdagsledamot Katarina Brännström (M) om kärnkraften.
Nyheter • Publicerad 8 december 2011

I dag skriver professor Bengt Johannisson om vindkraften. Vilka vägar vi bör ta för framtidens energiförsörjning är ett populärt ämne här på lobbysidorna.

Katarina Brännströms inlägg om att vi bör satsa på utbyggnad av kärnkraften har skapat diskussion. Hennes artikel har också blivit en nyhet, framför allt i Blekinge där hon föreslog Karlshamn som en tänkbar plats för ett nytt kärnkraftverk. Anledningen var att där redan nu finns ett oljeeldat kraftverk som stöttar våra nät med el.

Annons

Blekinge har tagit emot förslaget med skilda åsikter. En del ser möjligheten till fler jobb. Andra vill hellre satsa på andra energikällor. Här på lobbyn reagerade riksdagsledamot Carina A Elgestam (S) i gårdagens tidning. Hon skriver inte så mycket om kärnkraften, men lägger ett större fokus på alliansens energipolitik.

Återstår att se om dagens inlägg från Bengt Johannisson skapar samma debatt. Han lovordar vindraften, inte bara som miljövänlig kraftkälla utan även som ett gemensamt projekt för boende på landsbygden. Däremot har han fler negativa synpunkter på de ”kapitalstarka aktörer som vill exploatera vinden som naturresurs”. Och på myndigheternas agerande vid etableringarna.

Bengt Johannisson är övertygad om att vindkraften har kommit för att stanna och att det kommer att bli en del av vår infrastruktur. Han förstår att det skapar känslor och jämför det med järnvägsetableringarna på 1800-talet.

Vad tycker du om vindkraftverken?

Och vad tycker du om Katarina Brännströms förslag om utbyggd kärnkraft?

Hör av dig till lobbyn och diskutera energipolitik.

DANIEL RYDSTRÖM

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons