Annons
Nyheter

Krav på vattenfelsbrytare kan minska skador med hälften

Lars Gustafsson, skadechef på Länsförsäkringar Kronoberg, skriver på dagens debatt att det varje år sker 60 000 vattenledningsläckage i svenska hem till en kostnad på nästan 2 miljarder kronor.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
Foto: 

Vatten- och mögelskador i villor och småhus orsakar varje år skador för cirka 2 miljarder kronor. Trots Boverkets föreskrifter för bättre och säkrare hus sker för många vattenskador. Med lagkrav på automatiska vattenfelsbrytare vid ny- och ombyggnation, skulle skadorna på sikt kunna minskas med hälften. Denna uppfattning grundar vi på erfarenheter från Teleborgsprojektet i Växjö.

Som ett led i det lokala arbetet med att motverka vattenskador, satte vi igång ett pilotprojekt på Teleborg 2009 där kunder fick köpa och installera vattenfelsbrytare till ett reducerat pris. Anledningen till att det blev just Teleborg är att där finns många villor som är byggda på 70-talet och därmed ligger i riskzonen för vattenskador med hänsyn till byggnadskonstruktion och ledningarnas ålder.

Annons

För många familjer är husköpet den största och viktigaste investeringen. Köpbeslutet är förknippat med drömmar och glädje, men också risker och oro. Ett av mardrömsscenarierna är att drabbas av vatten- och mögelskador. Varje år sker 60 000 vattenledningsläckage i svenska hem till en kostnad på nästan 2 miljarder kronor.

Vattenskador är förödande för byggnaden och leder ofta till mögel som kan ge människor allergi och astma. En nyligen genomförd studie visar att så många som hälften av alla barn i Sverige har astmatiska besvär. Förutom den allvarliga hälsoaspekten och höga kostnader innebär skadorna också stora besvär för villaägarna i samband med reparationen. I genomsnitt tar en vattenskada två till tre månader att reparera och kräver många gånger att hela familjen måste flytta till ett tillfälligt boende. Varje skada påverkar dessutom miljön med cirka 300 kg koldioxidutsläpp.

Drygt hälften av alla vatten- och mögelskador kommer från läckage på varm- och kallvattenledningar med tillhörande utrustning så som diskmaskiner med mera. Dessa läckage drabbar såväl nya som gamla installationer. Läckaget kommer ofta från ett dolt rör som står och läcker lite under en lång period. Det kan också komma från ett stort läckage när en ledning eller koppling brister.

Att installera en vattenfelsbrytare kostar idag mellan 4 000 och 10 000 kronor beroende på fabrikat och teknisk kapacitet. Utrustningen är ett så kallat aktivt system som larmar och stoppar vattentillförseln vid onormala flöden, tryckfall eller från utplacerade detektorer vilket gör att även dolda läckage upptäcks. Vårt grannland Norge införde under 2010 krav på vattenfelsbrytare på all nyproduktion och ombyggnad.

Idag finns lagstadgade krav på säkerhetssystem när det gäller el och brand men inte på system som varnar för läckage. På samma sätt som bilbranschen utvecklar funktioner som leder till högre trafiksäkerhet, förväntar vi oss att VVS- och byggbranschen driver utvecklingen för ett

tryggare och mer miljövänligt boende.

Boverkets nuvarande föreskrifter gör att svenska husägare kommer att fortsätta drabbas av vatten- och mögelskador i miljardklassen.Boverket skulle kunna göra något åt saken genom att införa krav på vattenfelsbrytare. Vi anser också att kostnaden att installera en vattenfelsbrytare är en högst skälig och rimlig kostnad i relation till de positiva effekter som utrustningen har. Insatsen gör inte bara att enskilda villaägare kan sova gott om natten, utan också att vi inte skapar miljöer som är ohälsosamma.

Lars Gustafsson, skadechef på Länsförsäkring Kronoberg

Anna-Karin Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons