Annons
Nyheter

Kris i centrum?

Visst vore det väl bra om fler tog bussen.
Och färre bilar i centrum gör alldeles säkert såväl luft som miljö trevligare.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2012

I lördagens tidning berättade vi om Växjö kommuns initiativ för att locka besökare till stadskärnan. 200 000 kronor i extra marknadsföringsbidrag – och halva priset på bussen på lördagar mellan 09.00 och 17.00.

Åtgärder som genast blev ifrågasatta på smp.se. Räcker de för att få fart på centrum? Själv är jag mer än tveksam. När jag ser vad våra läsare skriver på smp.se är bilden splittrad men många inlägg handlar om enkelhet, toaletter och gratis parkering.

Annons

Samtidigt mejlas jag av handlare i centrum som tycker att Smålandsposten bara skriver negativt om cityhandeln – och bara positivt om Samarkand. Det stämmer naturligtvis inte men minnet är ibland både kort och selektivt.

”Krismöte” skrev vi i en rubrik för några veckor sedan, en beskrivning som inte känns särskilt hårt vinklad. Men för flera handlare som hört av sig till mig ett rött skynke. Tvärt om borde Smålandsposten fokusera på det positiva. Men det är just det som är lite svårt.

När vi berättade om att 15 procent av handeln flytt från stan tyckte handlare att vi i stället borde ha fokuserat på den positiva nyheten att 85 procent stannat kvar.

Jag vet inte – förstår inte – hur handlarna resonerar men som chef för ett företag vet jag att jag inte hade hoppat jämfota av glädje för ett tapp på 15 procent. Det påminner om den gamla seriestrippen om positivt tänkande. En man har foten fastklämd i en igenslagen dörr: ”Foten i kläm?” frågar en förbipasserande. ”Jajamen!” svarar den utsatte med ett tillkämpat leende.

200 000 kronor i extra marknadsföringsbidrag signalerar onekligen att kommunens politiker är oroade. Kris? Jag ser ingen annan beskrivning.

Smålandsposten är en del av centrum. Vår redaktion ligger i ena änden av Storgatan och vi är liksom handlarna beroende av  – och gillar – en levande innerstad. Därför är det självklart att vi rapporterar både när hjulen rullar och när de inte gör det.

Apropå marknadsbidraget: Vad säger handlarna på Grand Samarkand om det? Hör av er till oss!

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons