Annons
Nyheter

Kronoberg ska ha den bästa vården

Moderaterna och allian­sen satsar cirka tre miljarder kronor på framtidens vård. Det ska flera ny- och ombyggnationer i Kronoberg och målet är att skapa landets bästa hälso- och sjukvård, skriver Suzanne Frank (M), landstingsråd.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2014
Suzanne Frank. FOTO: ARKIVET
Suzanne Frank. FOTO: ARKIVETFoto: 

Under snart åtta år har alliansen byggt upp och byggt ut vården i länet till en av de bäst fungerande i hela Sverige.

Får vi chansen igen ska vi fortsätta vårt vårdbygge i Kronoberg och målet är att skapa landets bästa hälso- och sjukvård!

Annons

Vi är idag nära det målet vilket bevisas i alla de mätningar av vården som utförs och i flera avseenden är vi ledande i landet, bland annat beträffande uppskattningen av våra vårdcentraler och kvaliteten i vår bröstcancervård.

Moderaterna och alliansen satsar nu cirka tre miljarder kronor på framtidens vård och nya vårdbyggnationer som ska ske fram till 2020. Dessa ny- och ombyggnationer ska underlätta framtidens nya metoder och utveckling för en ännu bättre och effektivare vård för kronobergarna.

Det handlar bland annat om nya och bättre lokaler för BB/förlossning, neonatalvården, röntgen och klinisk kemi, ny byggnad för patologin, ny byggnad för vuxenpsykiatri och nya lokaler för barnkliniken Barnens hus. Dessa stora investeringar ger också framtidstro, gynnar företagande och tryggar arbetstillfällen.

I vår treårsbudget för kommande år är rekrytering av personal centralt. Därför möter vi behoven av både sjuksköterskor och läkare med traineeprogram, personligt anpassade utbildningar och högre utbildningsbidrag och fler ST-läkartjänster.

Vi kommer att utveckla vårt samarbete med Linné­universitetets psykologprogram och erbjuda möjligheter att satsa på nya psykologer främst på våra vårdcentraler. Det är också ett sätt från vår sida att stötta den växande psykiska ohälsan bland patienter som söker hjälp i vården.

Cancersjukvården och hjärtsjukvården tillhör de områden som vårdar stora patientgrupper. För att erbjuda våra patienter kompetens och trygghet har vi under de senaste åren fullföljt vår cancerplan och byggt ut cancervården med bland annat ny strålapparatur, robotkirurgi och cancerrehabilitering.

I vår budget utvecklar vi den nära kliniska forskningen och deltar med kompetens i det palliativa centrum som är under utveckling tillsammans med universitetet. Vi har under senare tid byggt upp ett hjärtsviktsteam och de kommande åren vill vi moderater fokusera på en utbyggd hjärtsjukvård för att skapa kortare ledtider för patienterna.

Vi har en trygg och stabil ekonomi i vårt landsting och även i år går vi mot ett resultat i 100-miljonklassen. Det gör sig inte självt utan kräver stort politiskt ansvar och mognad.

Vi har klarat en stor ekonomisk kris utan uppsägningar och med bibehållen kvalitet i vården. Vi moderater är beredda att fortsätta ta ansvar för vården och ekonomin.

Mot denna ansvarsfulla politik står en vidlyftig opposition som föreslår allt till alla med pengar som inte finns. Det är dessutom en mycket splittrad opposition som aldrig lyckas enas om en gemensam agenda.

Valet i september torde vara enkelt för kronobergarna som värnar om en fortsatt god och effektiv vård!

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons