Annons
Nyheter

Kvinnorna får jobba gratis året ut

Från och med den 12 november och året ut arbetar Sveriges kvinnor gratis. Bara i Kronoberg handlar det om 44200 kvinnor som kommer arbeta utan ersättning.
Nyheter • Publicerad 28 november 2014

Lön är en viktig fråga som ska tas på allvar. Glappet mellan män och kvinnor minskar alldeles för långsamt. I den här takten kan det dröja ända till år 2082 innan det är jämlikt. Det är inte acceptabelt.

Hur kommer det sig att yrkesarbetande kvinnor i Sverige inte värderas för det arbete de utför?

Annons

Enligt statistik från SCB tjänar kvinnor i genomsnitt 86 procent av vad männen tjänar. Omräknat betyder det att kvinnor arbetar gratis resten av året. I mitten av 90-talet var kvinnornas andel av männens löner 83 procent. Den utvecklingen imponerar inte på mig. Titta på kvinnan du möter dagligen och överallt – visst är det hennes kompetens och erfarenhet som ska avgöra vad hon får i lön, inte att hon råkar vara kvinna? Kvinnor är dessutom i genomsnitt mer välutbildade än män.

Antalet ensamstående kvinnor med barn har ökat med mer än 50 procent de senaste tio åren. Kvinnor som lätt fastnar i kvinnofällan med deltidsarbete och vab.

Att 23 procent av alla ensamstående kvinnor med barn är i behov av bidrag i någon form jämfört med åtta procent hos de ensamstående männen är inte okej.

Att i Sverige år 2014 inte ha möjlighet att vara självförsörjande är inte jämlikt och väldigt dåligt för den egna självkänslan.

En heltidsarbetande kvinna får också mycket sämre pension än en heltidsarbetande man. Då kan tilläggas att kvinnor i genomsnitt lever längre än män.

Under en livscykel tenderar löneskillnaden att göra stor skillnad i den slutliga pensionen. Att spara i en privat pensionsförsäkring kostar pengar, pengar som ska tas från en redan lägre lön.

Nu är det dags för dig som är lönesättande chef i Kronoberg att fundera över hur du kan bidra till en förändring, så att kvinnors arbete värderas lika högt som männens.

Vi behöver alla bli kvinnolönsaktivister, säga nej till att kvinnor ska arbeta gratis.

SOFIA GERSTENFELD

Vd för Visma Agda

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons