Annons
Nyheter

Länsstyrelsen rättar missuppfattningar om vindkraft

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010

Länsstyrelsen får endast ge tillstånd till en vindkraftsetablering om kommunen har beviljat det. Länsstyrelsens handläggare är inte heller några indoktrinerade tjänstemän vilket Fagerström framhåller.

Länsstyrelsen tillståndsprövar större vindkraftsetableringar. Enligt lagens mening innebär det sju eller fler vindkraftverk med en totalhöjd över 120 meter eller minst två vindkraftverk över 150 meter. Inför länsstyrelsens beslut om tillstånd att anlägga vindkraft krävs kommunens godkännande. Kommunen kan avstyrka utan att ens behöva motivera detta. Kommunens beslut går inte heller att överklaga.

Annons

Om en ny anläggning för vindkraft inte når upp i antal eller höjd för att kräva länsstyrelsens tillstånd ska denna i stället anmälas till kommunen – bygglov krävs.

Fagerström framhåller också att hänsyn varken tas till buller, skuggtider, naturvärden eller landskap vid etablering av vindkraft. Detta är direkt fel. Oavsett om det är en kommun eller länsstyrelsen som handlägger ett vindkraftsärende, krävs det mängder av underlag som ska visa hur en vindkraftsetablering påverkar människors hälsa, naturvärden, kulturvärden, landskapsbild etc. Detta är reglerat i miljöbalken (1998:808). Vid en befintlig anläggning bedrivs tillsyn för att kontrollera att vindkraftsanläggningen inte överskrider beslutade begränsningsvärden. Avsteg från beslutade villkor ska åtalsanmälas.

Att som Fagerström påstå att ”?indoktrinerade tjänstemän bara stämplar godkänt?” är oförskämt mot de professionella handläggare som dagligen väger olika intressen mot varandra för att få en så rättvisande prövning som möjligt. Ett vindkraftsärende på länsstyrelsen tar ungefär ett år från det att en ansöka kommit in. Kompetenser från miljöskydd, naturvård, kulturmiljö, samhällsplanering, jurister med flera deltar i framtagandet av ett rättvisande beslut.

Det bör slutligen påtalas att Jonny Fagerström är aktiv i föreningen Svenskt Landskapsskydd som aktivt är emot alla omfattande satsningar på vindkraft oavsett var det sker i Sverige. Hans osakliga kritik är därför att betrakta som rent lobbyarbete mot vindkraft i allmänhet.

Robert Rosenqvist

funktionsledare miljöskydd

Carl Philip Jönsson

miljövårdsdirektör

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons