Annons
Nyheter

Locka ungdomarna till skolgång i Alvesta

Kommentar till artikeln Politiker ska stoppa elevflykten den 15 september.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2012
Gör Alvesta mer intressant än Växjö för de ungdomar som väljer Alvesta som lärosäte.
Gör Alvesta mer intressant än Växjö för de ungdomar som väljer Alvesta som lärosäte.Foto: lillian andersson

Alvestas politiker ska göra krafttag för att få elever boende i och kring Alvesta kommun, att i första hand välja de skolor som kommunen administrerar. Genom en tydligare marknadsföring ska de sörja för att Alvesta kommuns skolors satsningar på eleven och effektiviteten i undervisningen, kommer till presumtiva elevers kännedom.

Om man också kan öka konkurrensen gentemot andra skolor så är det en välkommen effekt i dessa ansträngningar. Detta är en behjärtansvärd ambition, som jag helhjärtat stöder

Annons

För att positivt bidra med idéer vill jag föra till torgs funderingar som jag har kring dessa frågor.

För det första, så länge kommunikationerna är bättre mellan Moheda och Växjö, Vislanda och Växjö än de är till Alvesta så kan man inte räkna med att de äldre eleverna väljer sin skola i Alvesta. Inte när likvärdig utbildning finns att tillgå i Växjö som är enklare att resa till och från vid skoldagens början och slut.

Så öka på tillgängligheten i kommunens alla delar. Den satsning som visserligen redan är gjord i form av utökade tågstopp räcker inte. Se det som en investering för framtida kostnadsbesparingar.

För det andra, så har många elever uttryckt att det är en mer mångfasetterad miljö i Växjö som upplevs som mer spännande att vistas i än i Alvesta, under de oundvikliga håltimmarna som uppstår i en skolgång.

Detta borde vara något som politikerna kanske skulle ta fasta på. Gör Alvesta mer intressant än Växjö för de ungdomar som väljer Alvesta som lärosäte.

Investera i lokaler i närområdet till respektive skola. Låt det fungera som ett stort internet-kafé. ­

Fråga ungdomarna om vad de skulle se som ultimat nöje att vistas i Alvesta. Investera i dessa idéer och se det som en framtida kostnadsbesparing.

För det tredje, så har miljöpartiet den 14 juni 2012 lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Alvesta som handlar om social investering, blir den accepterad och om medel då avsätts för just investeringar som har delar av ovanstående som inriktning, så kan politikerna med gott samvete göra investeringar med ovanstående inriktning.

Kent Mandorff

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons