Annons
Nyheter

Märkligt utspel av Socialdemokraterna

Det låter märkligt med Socialdemokraternas senaste utspel om att lova 5 000 nya traineejobb för unga inom sjukvården.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2014
Det behövs utbildad personal som kan ta hand om praktiserande ungdomar, skriver S Bergvall.
Det behövs utbildad personal som kan ta hand om praktiserande ungdomar, skriver S Bergvall.Foto: GUNNAR ASK/tt

Är inte sjukvården ett mer viktigt område än att man kan kasta in 5 000 arbetslösa ungdomar till ett så ansvarsfullt arbete?

Det finns säkert flera ungdomar som har anlag för ett vårdyrke, men långt ifrån alla, och för att den i dag slimmade sjukvårdspersonalen ska hinna med att ta hand om de nyanlända så krävs extra resurser direkt.

Annons

Ett traineeprogram ska innehålla både praktik och teori där ungdomen helst ska få lära sig vårdföretagets verksamhet från grunden. Efter de utlovade tolv månadernas praktik finns ändå inget som garanterar en anställning.

Tanken är god. När jag var ung hade jag förslag på att låta alla arbetslösa få bli anställda inom vår försvarsmakt. Det var på den tiden vi hade obligatorisk militärtjänstgöring. Då hade vår försvarsmakt resurser och utbildad personal till att ta hand om alla rekryter. Det är annorlunda med dagens sjukvård. Resurserna räcker inte ens till att utbilda personal som ska ta hand om praktiserande ungdomar.

Är det till den här inno­va­tionen Löfven ska få pengar genom att höja krogmomsen, vilket försvårar för alla unga att få jobb inom restaurang­näringen, och att dess­utom höja arbetsgivaravgiften för att anställa unga under 26 år. Den här röran blir inte ens ett noll­summespel, det blir ett sjukt svindyrt fiasko (eller hur nu ungdomarna uttrycker sig) där inte bara vården och ungdomarna blir förlorare.

Hur ska de rödgröna dessutom få råd att höja A-kassan eller att sätta maxtak för våra minsta skolbarn och anställa 1 000 speciallärare och specialpedagoger?

Hur ska de rödgröna då få råd att sänka skatten för pensionärerna? Hur ska man då få råd att höja alla lärarnas löner?

Det räcker inte med att höja bensinskatten eller flygskatten. Ska ni minska vår kostnad för försvaret? Där finns lite kvar att dra ner på. Inte kommer väl ryssen hit?

Vänsterseparatister, kom ner på jorden och den krassa världsekonomiska verkligheten som vi nu har levt i under en lång tid. Det hade ni kanske inte en aning om?

Vi har ändå inte som ni säger någon massarbetslöshet. Sedan 2006 har det under Alliansens regeringstid skapats 250 000 nya arbetstillfällen. Ja, vi har tagit emot väldigt många flyktingar från krigets Irak och Syrien med flera. Innan alla de också har fått jobb så har vi på papperet naturligtvis många arbetslösa.

S Bergvall

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons