Annons
Nyheter

Nordmark och Svensson tittar bakåt

Svar på Gunnar Nordmark och Patric Svenssons debattartikel om skolan den 1 oktober.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

De lokala folkpartisterna Gunnar Nordmark och Patric Svensson tittar liksom Jan Björklund bakåt i skolfrågorna. Jag har också uppfattningen att en hel del gått fel i skolan, men tycker att alla partier har ett gemensamt ansvar för detta. Skolverket riktar inte kritik mot Folkpartiet utan mot samtliga partier och regeringar sedan 90-talet.

Men låt oss nu diskutera skolans grundläggande frågor och se framåt. Då är den långsiktiga kritik som Skolverket riktat en utmärkt utgångspunkt. Jag har kunnat notera fyra viktiga aspekter.

Annons

Segregationen i Sverige skapar betydande problem i skolan. Rätten att välja skola och friskola har förstärkt segregationen. Det samlade resultatet för skolan är negativt ur kunskapsstandard och vi har fått växande utbildningsklyftor. Vårt grannland Finland valde att bibehålla en samlad skola i offentlig regi och pekar själva ut detta som en framgångsfaktor.

Ett sätt att någorlunda korrigera detta är en starkare resursfördelning till förmån för skolor med svårigheter. Även här riktar Skolverket hård kritik mot kommunernas resursfördelning. Den är för jämt fördelad enligt Skolverket.

Vi verkar vara överens om att individualiseringen gått för långt och att lärarens roll måste förstärkas. Mer undervisning i hela klassen samtidigt. Särskilt viktigt i matematik.

Läxläsning är grundläggande. Men om man förväntar sig att föräldrarna skall medverka i detta riskerar det också att förstärka utbildningsklyftorna. En förbättring kunde vara att göra mer läxor i skolan och med lärarmedverkan. Då behövs ökade resurser till skolan.

Jag tror att skolan är mandatperiodens viktigaste fråga och ser gärna långsiktiga blocköverskridande beslut om skolan.

Carl-Olof Bengtsson, fd kommunalråd (S)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons