Annons
Nyheter

Nya utmaningar!

Alliansen har fått nytt förtroende i Landstinget Kronoberg, och den kommande mandatperioden kommer att vara fylld med nya utmaningar, skriver det moderata landstingsrådet Suzanne Frank.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010
Alliansen vill erbjuda kronobergarna den bästa vården och tillgängligheten i landet.
Alliansen vill erbjuda kronobergarna den bästa vården och tillgängligheten i landet.Foto: Per-Erik Sandebäck

Alliansen i Landstinget Kronoberg har fått väljarnas förtroende att fortsätta leda utvecklingen av hälso- och sjukvården i länet. Det är med stor ödmjuket och glädje vi tar oss an denna uppgift stärkta av att kunna fortsätta regera med egen majoritet!

Den kommande mandatperioden kommer att vara fylld med nya utmaningar.

Annons

Vårdvalet ska utvecklas med fler specialister och nya aktörer. Psykiatrin fortsätter sitt stora förändringsarbete mot öppna vårdformer och ännu bättre tillgänglighet, bland annat öppnar en ny psykiatrisk öppenvårdsmottagning under 2011. Det nya fördjupade samarbetet med Linnéuniversitet innebär mer kompetensutveckling och forskning för vården och ökar regionens livskraft. För att nämna några av landstingets viktiga utvecklingsarbeten.

Forsknings- och utvecklingsfrågorna kommer att lyftas ordentligt och ägnas ökad uppmärksamhet i landstinget och i den nya beredning för FoU-frågor som inträttas under landstingsstyrelsen. Även för ett mindre landsting som vårt, är utvecklingsfrågor oerhört väsentliga både för att införa nya rön i vården av patienterna och för att stimulera personal till utvecklingsarbete.

Under den kommande mandatperioden kommer lanstinget att ha ett ökat fokus på samarbetet med kommunerna och andra samarbetspartners. Det stora arbetet kommer att ledas av landstingsstyrelsens Samverkansberedning. Regeringens satsningar på äldrevården och psykiatrin fordrar ett tätt samarbete mellan landstinget och länets kommuner. Den enskilde har rätt till en gränslös vård och de nationella pengarna ska användas så optimalt som möjligt för att förbättra kvaliteten i vården.

Äldrevården är under stark utveckling. Äldre, sjuka ska kunna få mer vård och omhändertagande i hemmet för att undvika besök på akutmottagningar och inläggningar på sjukhus. Äldreteam, bestående av bland annat mobil läkare och sjuksköterska bör kunna utgå från specialistsjukvården och hembesök ska utföras tillsammans med kommunerna hos äldre för att öka tryggheten och förebygga sjukdom och skador.

Den psykiska ohälsan hos många människor kräver ett omfattande samarbete mellan landstinget och kommunerna. Många inläggningar i slutenvård kan undvikas genom ett bra omhändertagande i öppen vård. För att stärka den enskildes förmåga att leva ett så normalt liv som möjligt krävs stora resurser för boende, arbete och medicinsk omvårdnad. Från alliansens sida kommer ekonomiska satsningar på psykiatrin att fortsätta under nästa mandatperiod.

De breda, tunga sjukvårdsfrågorna kommer att diskuteras och beredas i Hälso- och Sjukvårdsberedningen. Cancersjukvården är en stort och viktigt område där omfattande satsningar kommer att göras under de kommande åren Bland gäller det den medicintekniska utvecklingen och ny cancerkirurgi med hjälp av robot som minskar risken för biverkningar och ökar möjligheten till att komma tillbaka till arbete snabbare.

Samarbetet med Blekinge fördjupas och utvecklas inom flera områden liksom samarbete med bland annat Östergötland när det gäller praktik för medicinstuderande.

Alliansens fortsatta ledning av Landstinget Kronoberg innebär alltså en god beredskap inför de nya utmaningar som finns. Vi vill erbjuda kronobergarna den bästa vården och tillgängligheten i landet – det är vårt absoluta mål och strävan!

Suzanne Frank (M), landstingsråd

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons