Annons
Nyheter

Nytänkande och snabbtåg skapar nya jobb

Jobb skapas av företag inte av nedlagda flyg­platser, skriver folkpartisterna Jan Björklund och Gunnar Nordmark i Smålandsposten den 28 oktober.
Nyheter • Publicerad 7 november 2014

Nej, men genom nytänkande och ett fungerande snabbtåg i Sydsverige skapas ­nya och hållbara jobb.

Fossilhögern har klamrat­ sig fast vid ­tanken att näringslivet i Småland dör om flygplatsen­ i Bromma läggs ner. Det finns många skäl att ifråga­sätta:

Annons

??Inrikesflyget är på de flesta platser be­roende av bidrag från skatte-betalarna.­ Varför låsa fast sig i ett bidragsberoende?

??Linje efter linje från Smaland Airport har startats och lagts ner. Det kanske­ helt enkelt inte finns någon marknad för dessa linjer.

??Inrikesflygets tidsvinster motiverar inte de mycket större koldioxidut­släppen jämfört med snabb­tåget. Hur mycket tid tjänar man egentligen på att först åka buss till Öjaby, flyg till Bromma, och sedan skumpa på en buss till Stockholms centrum.

??För den som ska flyga vidare ut i världen är det mycket smidigare att komma direkt till Arlanda eller med Öresundståget direkt in i Kastrup.

??Fossilhögern har få förslag på hur de ska minska­ utsläppen. Det drabbar framtiden för företagen och jobben.

??Sydsverige behöver verkligen ett fungerande snabbtågssystem. Investeringar i fungerande snabbtåg kommer att ge många nya jobb i Kronobergs län.

??I de flesta länder utvecklas snabbtåg som alternativ till flyget. Varför inte i Småland? De företag som bejakar den nya tiden är de troliga vinnarna på fram­tidens marknader.

Kort sagt: Om vi ska skapa hållbara jobb i Småland är det bättre att tänka­ i nya banor. Satsa på snabbtåg för resor.

LARS EDQVIST

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons