Annons
Nyheter

Ojämlikheten i Sverige ökar

Nyheter • Publicerad 16 januari 2012
Lena Sommestad.
Lena Sommestad.Foto: 
Carina Adolfsson Elgestam.
Carina Adolfsson Elgestam.Foto: 

 Den svenska välfärdsmodellen bygger på idén om ett jämlikt och jämställt samhälle. Alla barn ska få goda livschanser. Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter i familj och arbetsliv. En stark arbetslinje och en stark social trygghet ska värna välstånd och valfrihet för alla.

Stödet för den svenska modellen har varit starkt, och det är så än i dag. Men verkligheten förändras.

Annons

Strax före jul kom ny statistik som visar att ojämlikheten i Sverige har ökat dramatiskt under de senaste fyra åren. Medan den fattigaste tiondelen av befolkningen har tappat i absolut inkomst, har de rikaste ökat sina inkomster mest. Enligt OECD är Sverige ett av de länder där ojämlikheten just nu växer allra kraftigast.

Statistiken om den dramatiskt växande ojämlikheten väcker debatt. Det behövs. Moderaterna gick till val 2006 med löftet om att värna den svenska modellen. Det löftet har man svikit.

Men Moderaterna har inte bara skapat ett mer ojämlikt Sverige. Den moderata politiken har också skapat ett Sverige, där kvinnors ställning försämras. Ojämlikhet går hand i hand med ökade klyftor mellan kvinnor och män. Det är en utveckling, som kräver större uppmärksamhet än vad den hittills har fått.

Statistik från riksdagens utredningstjänst visar att mäns bruttoinkomst ökade i snitt dubbelt så mycket som kvinnors under den borgerliga regeringens första mandatperiod. Kvinnors inkomstökning var 8 000 mot mäns 16 000 kronor. Samtidigt ökade den relativa fattigdomen mer bland kvinnor än bland män. Högst är andelen fattiga bland ensamstående kvinnor med barn och bland ensamstående unga, varav många är kvinnor.

Moderaterna gör just nu sitt bästa för att skyla över det faktum att kvinnors ställning försämras, bland annat genom att hävda att kvinnor i dag får mer inkomst av eget arbete än tidigare. Men att arbetsinkomsten för kvinnor i Sverige nu ökar som andel av bruttoinkomsten är inget självklart framsteg. Tvärtom. Det speglar de försämrade ersättningarna i socialförsäkringarna. Ju mindre andel av kvinnors inkomster som kommer från trygghetssystemet, desto större blir andelen som kommer från arbete.

Av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 var 70 procent kvinnor. Med moderat logik skulle kvinnors ställning förbättras ännu mer, om sjukförsäkringen avskaffades helt och hållet, tillsammans med övriga socialförsäkringar. Då skulle ju hundra procent av kvinnors (alltför låga) inkomster komma från arbete.

Åren med borgerlig regering har varit förlorade år för svenska kvinnor. Fakta i målet blir allt tydligare. S-kvinnor ser fram emot att göra år 2012 till det år, då den borgerliga regeringen ställs till svars för angreppen mot den jämställda svenska samhällsmodellen.

Sverige behöver mer jämställda ekonomiska villkor mellan kvinnor och män, inte ständigt större skillnader.

LENA SOMMESTAD

CARINA ADOLFSSON ELGESTAM

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons