Annons
Nyheter

Om polisen gör fel

Nyheter • Publicerad 1 december 2010

Om poliser gör fel. Vem tycker då inte att han eller hon kan göra detsamma? Handlar det inte om samma sak som att vi vuxna får de barn vi förtjänar eftersom de tar efter oss. För någon vecka sedan rapporterade Sveriges radio Jönköping om poliserna som inte blinkade när de körde i en rondell. Själva hade poliserna bötfällt flera bilister som körde fel i rondellerna. Vad händer om de som är satta att se till att vi följer lagen, själva ser mellan fingrarna med vad de gör?

Till Smålandsposten får vi ibland in bilder som ni läsare har tagit på polisbilar som står felparkerade, kör på cykelvägar för att komma bättre till då de ska hämta lunchmat eller andra trafikförseelser de gjort sig skyldiga till, i alla fall i era ögon.

Annons

Vissa försvarar polisen och säger att de måste få göra detta för att snabbt kunna komma iväg om något händer, andra säger att polisen om någon måste föregå med gott exempel?

Detsamma gäller flera andra yrkesgrupper. Är det inte självklart att vi reagerar starkare om en präst ertappas med brott mot budorden i sitt eget rättesnöre, i många fall jämförliga med lagtext, än om andra yrkesgrupper gör det? Hur är det med lärare som varje dag blir till förebilder för våra barn. Om de röker? Hur ska det då kunna införas rökförbud på våra skolor? Eller om läkare, en annan grupp med höga förväntningarna kring sin yrkesetik, kräver en sak av sina patienter men själva struntar i att leva som de lär.

Vad tycker du, får polisen bryta mot lagar regler då de inte åker på uttryckning? Ska läkare, lärare och präster, eller för den delen vi journalister har gräddfiler eller kryphål i lagen?

Hör av dig till lobbyn.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons