Annons
Nyheter

Prisreglering – ett steg mot att surfa billigare i utlandet

 Lagom till sommarsemestern sänks priserna för att använda mobiltelefon utomlands – om allt går enligt planerna.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2012

 Lagom till sommarsemestern sänks priserna för att använda mobiltelefon utomlands – om allt går enligt planerna.

Vi socialdemokrater har sedan länge satt ner foten om att priserna för roaming måste sänkas, och nu börjar det äntligen röra på sig i EU.

Annons

Nu finns ett första beslut från industriutskottet i EU-parlamentet om prissänkningar som kommer att märkas direkt i konsumenternas plånböcker. Priserna sänks för mobilsamtal och SMS. Men den största skillnaden kommer att märkas på priserna för mobilsurf i utlandet.

En prisreglering är helt nödvändig, i dag kan det lätt kosta 100 kronor för en konsument som är i Tyskland och surfar in och kollar på några korta videoklipp eller läser en tidning. EU-parlamentets industriutskott föreslår nu att ett pristak på cirka 4.50 kronor per megabyte införs redan till sommaren. Detta skulle innebära en tydlig skillnad jämför med nu, där det kan kosta 25 kronor per megabyte för svenskar som tar med mobiltelefonen till utlandet.

Men om prissänkningen ska bli verklighet måste också en uppgörelse nås med ministerrådet, som domineras av Europas konservativa regeringar. Vi hoppas att den svenska regeringen sluter upp på konsumenternas sida i de hårda förhandlingarna.

Budskapet från den ansvariga EU-myndigheten för telekommunikation och EU-kommissionen är tydligt: prisreglering på konsumentnivå är nödvändigt för att skydda europeiska mobilsurfare under den tid det tar att öka konkurrensen på roamingmarknaden. Det är uppenbart att prisregleringar för konsumenter behövs för att komma framåt.

Telekombolagen kommer inte självmant att ta det ansvaret. Därför är det ganska uppseendeväckande att moderater som Gunnar Hökmark tvärt sagt nej till prisregleringar på konsumentnivå. Till skillnad från Gunnar Hökmark tror vi att marknaden ibland behöver tydliga pekpinnar. Detta är egentligen sunt förnuft, och de som tycker som vi kan knappast anklagas för att vara för långtgående.

Problemet med höga avgifter för mobilanvändande utomlands är inte nytt. Det finns redan pristak för samtal och SMS i Europa. Prisregleringen i EU har hjälpt till att pressa ned priserna för samtal och SMS till mer acceptabla nivåer, och till skillnad från Moderaternas varningsrop så har pristaken haft positiv effekt.

Men prisregleringar är bara ett första steg – hela Europas telekommarknad behöver förändras. Roaming som koncept bör avskaffas.

Varför ska det vara extra dyrt att ringa från Köpenhamn till Malmö bara för att det råkar gå en landgräns mellan städerna? Prisregleringar är bara ett steg på vägen – vad som behövs är ordentliga reformer.

MARITA ULVSKOG (S)

ANNA HEDH (S)

Europaparlamentariker

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons