Annons
Nyheter

Provokativ debattartikel om äldreomsorgen

Det är en bra tidpunkt att gå ut med en så provocerande debattartikel som står att läsa i dagens Smp. Växjös invånare har till stor del tagit ut semester och tar inte del av den information som de brukar.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2012

 Det är en bra tidpunkt att gå ut med en så provocerande debattartikel som står att läsa i dagens Smp. Växjös invånare har till stor del tagit ut semester och tar inte del av den information som de brukar. Jag antar ändå att fler än jag tappade musten av att ha läst vad Catharina Carlsson och Bo Frank har att säga om framtidens äldreomsorg och moderaternas inställning till hur de ökade kostnaderna inom äldreomsorgen ska hanteras i Växjö kommun.

Debattartikeln inleds med en diskussion om vårdskandaler på privata och kommunala vårdinrättningar. En pedagogisk förklaring kommer till varför media är snällare mot kommunala verksamheter. En beskrivning av problemet förklarar också hur vårdskandaler har sin grund i större uppmärksamhet och krav från de anhöriga. Vårdskandaler, enligt debattörerna, är i mångt och kritik på personalen och bottnar i de anhörigas eget dåliga samvete och bristande engagemang. Huvudpoängen är dock att den omsorg som erbjuds dagens äldre inte kommer att erbjudas framtidens äldre. Dessutom kommer egenavgifterna att öka. Framtidens äldre bör sålunda ha en god ekonomi och välvilligt inställda anhöriga som orkar och kan se till att den äldre får den omsorg den behöver.

Annons

Hur skulle det i stället vara om ni skrev en debattartikel där ni på ett tydligt sätt beskrev för era väljare hur ni och ert parti vill och tänker trygga situationen för de äldre som är i behov av omsorg i framtiden. Vi som arbetar betalar skatt och förväntar oss att pengarna ska läggas undan till den dagen då ålderdomens sjukdomar och krämpor inträder. Solidariskt bör vi alla som kan och är friska betala prislappen så att pengarna räcker till behoven som finns, för likaså att vi alla föds kommer vi också att bli äldre. Det ska inte handla om vem som kan betala och ordna för sig med hjälp av hushållsnära tjänster och goda anhöriga. Skatten ska vara en försäkring, en slags garanti för att du och jag, han och hon ska få en trygg och respektfull ålderdom och då ingår sjukvård, hygien, mat och ett respektfullt bemötande som bör vara en rättighet för alla i vårt välfärds-Sverige.

SENIORBOSTÄDER TILL DE RIKA, FATTIGBOSTÄDER TILL DE ÖVRIGA?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons