Annons
Nyheter

Regeringens bidrag till globala klimatinsatser är en tom fras

Fanns det någon som trodde att Moderaterna prioriterade miljöfrågor?
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2010
Foto: 

Inför valet för fyra år sedan tydliggjorde Fredrik Reinfeldt att miljöfrågorna inte var prioriterade för Moderaterna. I ärlighetens namn var nog detta förra valrörelsens icke-nyhet. Fanns det någon som trodde att Moderaterna prioriterade miljöfrågor?

Efter fyra år är det nu dags att summera vad Reinfeldts regering har gjort för miljön. Tyvärr kan man konstatera att det är ett svart bokslut för miljön. Där finns minst femtio konkreta beslut som är direkta försämringar för miljön och som innebär flera steg bakåt.

Annons

Bland exemplen kan nämnas att Vattenfall investerar i nya kolkraftverk, att skatten på konstgödsel har slopats, tidigare förbjudna kemikalier har tillåtits och att stöden till sanering av förorenade områden och till skydd för skogar har minskat.

Många fler exempel finns. Men vad som är viktigare är att regeringen har genomfört principiella positionsförskjutningar som har viktiga effekter på lång sikt.

De senaste 25 åren har varje mandatperiod inneburit principiella förstärkningar på miljöområdet. Borgerliga såväl som socialdemokratiska regeringar har lett utvecklingen framåt. Visserligen långsamt men ändå med en tydlig positiv riktning för miljön.

Den här mandatperioden har det tvärtom skett principiella försämringar i miljöpolitikens kärna. Inom miljömålsarbetet, miljöbalken, rovdjurspolitiken, naturskyddet och strandskyddet går utvecklingen nu åt fel håll.

På klimatområdet ser vi att järnvägsinvesteringar får stå tillbaka för vinstintressen och vägbyggen och att regeringen satsar på osäkra utsläppsminskningar i andra länder i stället för säkra åtgärder på hemmaplan. Att tillåta nya kärnreaktorer är också en del av detta paradigmskifte.

I internationella sammanhang är utvecklingen likartad. I Arktis ger regeringen passivt stöd till att exploatera regionen i jakt på t.ex. olja, man stödjer valjakt och regeringens bidrag till globala klimatinsatser är en tom fras. Nu har Reinfeldt till och med gått så långt så att han är emot en höjning av EU:s klimatmål.

Det är uppenbart att Reinfeldt var ärlig 2006: Den moderatledda regeringen prioriterade inte miljöfrågorna. Inte då – inte senare – och inte nu.

Cheryl Jones Fur (MP)

Riksdagskandidat i Kronobergs län

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons