Annons
Nyheter

Reumatikervården i Kronobergs landsting blir bättre!

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010

Enligt Rolf Johansson skulle reumatikervården ligga sämst till i landet beträffande läkarbemanning.

Jag kan glädja med att hans analys av vården för reumatiker i vårt län tillhör en gången tid. Successivt blir tillgången på läkare allt bättre.Enligt Svensk Reumatisk förening bör målet vara en specialist per 40 000 invånare. I dag har Kronoberg tre specialister och enligt uppgifter från Medicincentrum kommer det från och med i början av nästa år att tillföras ytterligare en, alltså sammanlagt fyra specialister. Från andra kvartalet nästa år kommer en fast specialist att åter vara placerad på Ljungby lasarett. Bättre bemanning – med fem läkare – har aldrig tidigare funnits i Kronoberg!

Annons

I dag finns, tack och lov, mycket bra mediciner för att förbättra vården och livskvaliteten för reumatikerna. Dessa läkemedel förskrivs på ett bra sätt i Kronoberg och man följer de riktlinjer som finns för att patienterna ska få så adekvat läkemedelsbehandling som möjligt.

När det gäller tillgängligheten får alla komma till inom besöksgarantin i Växjö och Ljungby. Återbesöken, som i dag har en något sämre tillgänglighet, kommer avsevärt att förbättras när samtliga läkare finns på plats under nästa år.

Det finns en allmän brist på reumatologer i Sverige och fler behöver utbildas och så kallade ST-tjänster finns inom denna specialitet. Rekryteringsfrågorna är vitala för oss och Alliansen i Landstinget Kronoberg kommer nästa år att satsa cirka sju miljoner kronor på läkarrekryteringar och ytterligare 20 miljoner kronor under 2012.

Suzanne Frnk (M)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons