Annons
Nyheter

Rödgrön oenighet om skolans framtid

Skolan är en av valets viktigaste frågor. Alliansen håller ihop. Det gör inte de rödgröna, skriver Erik Carlhielm, Moderata ungdomsförbundet Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2014
Alliansen håller ihop och håller vad vi lovar i skolfrågan, skriver Erik Carlhielm, Moderata ungdomsförbundet.
Alliansen håller ihop och håller vad vi lovar i skolfrågan, skriver Erik Carlhielm, Moderata ungdomsförbundet.Foto: KATARZYNA KORZA / TT

En av valets viktigaste frågor är skolan. Rödgröna­ anhängare påstår att de dåliga resultaten från PISA-undersökningen är ­Alliansens fel. Något som inte kan stämma. När PISA-resultaten samman­ställdes gick Sveriges elever­ efter en gammal läroplan, ett oklart betygssystem och med betyg först i årskurs 8. Allt detta från socialdemokraternas tid. Inte konstigt att det blev dåliga resultat. Under Alliansens tid har en ny läroplan introducerats och elever har fått betyg mellan skalan A-F från och med årskurs 6.

Feministiskt initiativ vill helt avskaffa betygen i skolan, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill se betyg först i årskurs 9. Socialdemokraterna tycker att dagens läge med betyg i årskurs 6 är bra. Hur skulle det bli med betygen vid en eventuell rödgrön valvinst?

Annons

Innan regeringen röstade för förslaget om betyg i årskurs 6 fick Sveriges elever betyg först i årskurs 8. Det betyder att om en elev underkänns i ett ämne har den endast ett, maximalt ett och ett halvt år på sig att förbättra sina kunskaper i ämnet för att sedan få ett slut­betyg att söka till gymnasiet på i slutet av årskurs 9. Men får inte eleven reda på sina brister i ämnet förrän i årskurs 8 sitter eleven förmodligen i klistret. Problem har ofta funnits där sedan länge men inte åtgärdats. Därför behövs betyg sättas redan i årskurs 4. Då vet lärare och skola inom vilka specifika områden eleven behöver extra stöd och kan därmed åtgärda dem tidigt. Betyg i skolan behövs!

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill avskaffa det fria skolvalet och vill istället att eleven ska tvingas gå på skolan närmast bostaden. Jag tycker att det 2014 är en självklarhet att få välja var man ska gå i skola. Att gjuta in eleven i sitt bostadsområde är absurt! Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill stänga Sveriges friskolor. Spelar det någon roll hur skolan juridiskt ägs och styrs om den håller bra klass? Enligt genomsnittliga meritvärden och nationella prov från friskolor visar det sig att just friskolornas elever får bättre kunskaper och därmed högre betyg.

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill förstatliga skolan, något som Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte vill. Hur ska de rödgröna komma överens här?

De rödgröna tycks inte vara överens om mycket och kommer inte vara det efter valet heller. Tänker du köpa grisen i säcken och få något annat än du väntat dig?

Rösta på Alliansen. Vi håller ihop. Vi håller vad vi lovar.

Erik Carlhielm

Moderata ungdomsförbundet Kronoberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons