Annons
Nyheter

Rut offras med gamla ohederliga argument

Socialdemokraterna vill ha Europas lägsta arbetslöshet. Men de 2?000 nya arbetstillfällen som rutreformen skapat i Småland ställer man sig helt kallsinnig till och viftar återigen med gamla pigargument. Ohederligt, skriver Lena Alm, Sjöriket AB, Ljungby, Lotta Johansson, Sjöriket AB, Ljungby och Tina Björknerth, Fin & fix i Jönköping AB.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2014
Foto: 

Kommer ni ihåg när städhjälp för privatpersoner nästan bara fanns att köpa svart? Inte ens tio år har gått. Nu är hemservicebranschen större än någonsin, och fortsätter att växa för varje dag som går.

17 000 nya arbetstillfällen har skapats, varav 2 000 i Småland. Många har kommit från utanförskap, andra från svartjobb till vit anställning. Rutreformen har inte bara bjudit in våra medmänniskor i den samhälleliga gemenskap det innebär att arbeta vitt, den har också inneburit ett lyft för kvinnors entreprenörskap. Gång på gång lyfts reformen fram som en enorm framgång.

Annons

Trots de uppenbara framgångarna och faktumet att jobben och företagen hela tiden blir fler råder det stor osäkerhet inför framtiden. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ går nämligen till val på att vända utvecklingen och göra framgångssagan till ett minne blott.

Ur samhällsekonomiskt- och jämställdhetsperspektiv är det fullkomligt obegripligt varför rut ska offras i tider av arbetslöshet, när det bevisligen är en av de bättre jobbskapande reformerna som genomförts. Dessutom med samma gamla ohederliga argument som när reformen infördes. Vi vill därför bemöta de vanligaste myterna om Rut:

? Rut är för att de rika Stockholmarna i Djursholm och på Solsidan ska kunna göra avdrag för heltidsanställda hembiträden

Inget kunde vara mindre sant. De största grupperna rutkonsumenter är kvinnor 65 plus och barnfamiljer. Dessutom finns var sjunde rutföretag i Småland.

? Är det rimligt att du och jag ska betala skatt för att folk ha städhjälp?

Konjunkturinstitutet beräknade att rut blir en plusaffär för statskassan när den sysselsätter 10?000 svenskar. I dagsläget jobbar 17?000 personer i rutsektorn. Rut har skapat så pass många nya företag och arbetstillfällen att det är en intäkt för staten och samhället.

? Man kan städa själv, men man kan inte bygga själv. Därför ska vi halvera rut men behålla rot.

Säg det till de pensionärer och barnfamiljer som använder rutavdraget för att få ihop sin vardag. Och varför är en städerska mindre värd än en snickare?

Fler kvinnor än någonsin startar nu företag i Sverige, till stor del tack vare rutavdraget. Bland egenföretagarna i städ och hemservice är 71 procent kvinnor.

Om samhället ska bli mer jämställt är en viktig del att öka kvinnors inflytande över kapital och näringsliv. Ett slag mot rut är ett slag mot kvinnors företagsamhet.

Annons

Lena Alm

Lotta Johansson

Tina Björknerth

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons