Annons
Nyheter

S har inte politiken mot vinstjakten

Sju av tio svenskar tycker inte att privata företag ska få plocka ut vinst från välfärden. Våra skattepengar ska gå till vården, skolan och omsorgen, inte ned i fickorna på någon riskkapitalist.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2014

Men i riksdagen har länge alla partier utom Vänsterpartiet försvarat vinsterna. De flesta av de andra partierna har till och med företrädare som själva tjänat stora pengar på privatiseringarna.

Nu närmar det sig val och många partier börjar känna sig pressade. Anna Fransson och Charlotta Svanberg (S) skriver att vinstjakten ska stoppas och att gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd, inte till aktie­ägares vinstuttag. Det låter bra, problemet är bara att Socialdemokraterna fortfarande inte föreslår något stopp för att ta ut vinst. Deras politik kan sammanfattas som att de vill ha lagom mycket vinst i välfärden.

Annons

Socialdemokraterna vill fortsätta tillåta vinstdrivande bolag i välfärden och de vill fortsätta låta dem ta ut vinst. I?stället för att stoppa detta vill de ha regler för bland annat bemanning och kostnader. Det leder till mer byråkrati och stelbenthet, men kommer knappast lösa problemet. Så länge man tillåter vinstdrivna företag i välfärden kommer det att finnas de som gör allt för att pressa ut vinst. Vi vet att många av de stora bolagen i välfärden är experter på att trixa. De går runt de regler som sätts upp och de har en ständig dragkamp med myndigheterna.

För att få en välfärd att lita på måste därför de som driver den vara där av rätt anledning. Dit kan vi bara komma om vi inför en lag mot vinstuttag. På så sätt kan personalkooperativ, stiftelser och andra ideella bidra till välfärden, men de som idag bara är där för att göra vinst får söka sig någon annanstans.

Genom ett stopp för vinstuttagen kan vi anställa tusentals nya lärare, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Så ser vi till att varje förälder kan lita på att förskolan styrs för barnens skull, inte för aktieägarna.

Jag tycker trots allt det är bra att Socialdemokraterna har börjat prata om problemen. De har fortfarande inte politiken som behövs för att stoppa­ vinstjakten, men om vi samarbetar kan vi tillsammans göra det som krävs. Om Socialdemokraterna efter valet istället bildar regering med borgerliga partier kommer det däremot knappast att ske något. Vad som händer avgörs av väljarna. Varje röst på Vänsterpartiet är en röst på en regering fri från borgerliga partier och en välfärd fri från vinstintresset.

Eva-Britt Svensson (V)

Riksdagskandidat

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons