Annons
Nyheter

S vänder ryggen åt jobben

Kommentar till Vi satsar på ungdomar av Carina Adolfsson Elgestam den 12 oktober.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2012
Johan Hultberg.
Johan Hultberg.Foto: Alexander Mahmoud

 Carina Adolfsson Elgestam lyfter det allvarliga samhällsproblemet med en hög ungdomsarbetslöshet och beskriver vitt och brett allt gott som Socialdemokraterna påstår sig vilja göra för att förbättra ungas möjlighet att få jobb. Vad hon dock inte nämner är att S också vill göra det avsevärt mycket dyrare att anställa unga och således försämra ungas jobbchanser. Undrar om Carina Adolfsson Elgestam på allvar tycker att försämrade chanser till jobb och egen försörjning är att satsa på ungdomar?

Jag delar artikelns huvudsakliga budskap om att unga behöver erbjudas bra utbildning för att rustas inför livet och ett arbetsliv där kraven blir allt högre. Det är just därför som Alliansen har inlett det mödosamma arbetet med att reformera hela den svenska skolan. Nu ska åter kunskap vara i fokus, läraryrkets status höjas och kvaliteten i undervisningen förbättras.

Annons

Att många unga lämnar grund- och gymnasieskolan utan fullständiga betyg och kunskaper är ett stort problem vilket bland annat den höga ungdomsarbetslösheten är ett symtom på. Därför har Alliansen gjort särskilda satsningar riktade mot de ungdomar som behöver komplettera eller slutföra sin grundskole- och gymnasieutbildning.

Nu föreslår Alliansen ytterligare satsningar genom ett särskilt ungdomspaket på 8,1 miljarder kronor för 2013–2016. Våra satsningar innebär bland annat förstärkningar av lärlingsprogram och gymnasiala yrkesutbildningar, fler utbildningsplatser och intensifiering av stödet till långtidsarbetslösa ungdomar.

Åter till Carina Adolfsson Elgestams tal om satsningar. I sitt budgetförslag föreslår S höjda socialavgifter för unga med hela 14,2 miljarder kronor. Dessutom vill man fördubbla restaurangmomsen vilket innebär 5,4 miljarder i höjd skatt för en bransch vars anställda till en tredjedel består av unga. Att hon sedan hävda att S satsar på ungdomar ter sig därför minst sagt magstarkt. De höjda arbetsgivaravgifterna gör det dyrare att anställa unga och slår hårdast mot dem med svagast förankring på arbetsmarknaden.

Vad Sverige behöver är en politik för fler och växande företag. En politik för fler jobb helt enkelt. Därför vill Alliansen sänka trösklarna in på arbetsmarkanden och skapa ett än bättre företagsklimat som gör att svenska företag bättre kan hävda sig i den allt tuffare internationella konkurrensen. Därför investerar vi i forskning, infrastruktur och utbildning. Därför sänker vi bolagsskatten och gör det mer attraktivt att investera i Sverige. Därför för vi en politik som gör att det lönar sig bättre att arbeta och där företagande uppmuntras så att jobben blir fler.

JOHAN HULTBERG (M)

Riksdagsledamot

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons