Annons
Nyheter

Säkerheten på landsbygden ska höjas

?I två insändare diskuteras Värends Räddningstjänst. Här är vår syn:
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2014

?I två insändare diskuteras Värends Räddningstjänst. Här är vår syn:

Den anonyma insändaren ”Ytterligare en väljare som bestämt sig” påstår i Smålandsposten den 19 augusti att Räddningstjänsten blir säkrare och bättre för att Alliansen avsatt 1,5 miljoner kronor i sitt budget förslag för Växjö kommun.

Annons

Sanningen är att budgeten för Värends Räddningstjänst avgörs av både Växjö och Alvesta kommun. Direkt efter valet blir det överläggningar mellan kommunerna och då avgörs vilken budget som ska gälla för den gemensamma räddningstjänsten.

Självklart kommer det att finnas pengar till det som alla i Räddningstjänstens direktion numera är överens om: verksamheten i Ingelstad och Moheda.

Det var Alliansens politiker som ville dra ner där. Glädjande nog ändrade sig både Moderater och Center­partister och i?stället startade vi enhälligt kampanjen för att rekrytera deltidsbrandmän till Ingel­stad och Moheda.

Kampanjen lyckades och nu kan Ingelstad och Moheda fungera fullt ut i framtiden.

Värre är det med räddningstjänsten i Odens­landa där Alliansen i Värends Räddningstjänst inte har ändrat sig. Räddningsvärnet i Odenslanda­ ska läggas ner beslutade­ Moderaterna och Centerpartiet den 27 november 2013. Sockenrådet i Vederlöv/Dänningelanda beskriver läget i insändaren den 15 augusti.

Om Alliansen säger man ”Med ena handen prat om landsbygdsutveckling. Med andra handen nedtrappad trygghet.” Vi kan bara instämma och lägga till att Odenslanda behöver ett nytt hus för brand­bilen och personalen.

Därför har vi före­slagit att garaget­ byggs med pengar från försäljning av det attraktivt belägna­ Rottneför­rådet som inte längre behövs i verksamheten. Vi håller med socken­rådet om att Moderaterna och Centern borde tänka om och låta bli att lägga ner brandvärnet i Odenslanda.

Vad gäller ekonomin så har Räddningstjänsen ett eget kapital på åtta miljoner kronor som vi kan använda om det behövs.

Det frivilliga räddningsvärnet i Odenslanda behövs för att skapa trygghet i den delen av kommunen. Får vi förtroende av väljarna så blir det på det viset.

ANDERS LINDOFF

Annons

Socialdemokraterna

ÖRJAN MOSSBERG

Vänsterpartiet

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons