Annons
Nyheter

Samarbete kommer att stärka Arenastaden

Aktörerna i Arenastaden i Växjö öppnar för ett ökat samarbete. Det välkomnas av Calle Hageskog, professor vid instutionen för idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet.
Nyheter • Publicerad 19 november 2014
Låt oss tänka nytt under lång tid framöver, skriver Carl-Axel Hageskog. FOTO: LARS-GÖRAN RYDQVIST
Låt oss tänka nytt under lång tid framöver, skriver Carl-Axel Hageskog. FOTO: LARS-GÖRAN RYDQVISTFoto: 

Skolforskaren Dan C Lortie (University of Chicago) har i sina studier sett att i miljöer där man är konservativ, jobbar mest individuellt samt agerar kortsiktigt blir det sällan utveckling. Då borde det omvända stå för utveckling, nytänkande, samarbete och långsiktighet. Att samverka är ibland självklart och blir enkelt när man har en gemensam målsättning, har byggt upp ett förtroende genom fair play och har gemensamma grundvärderingar.

Nytänkande är också något som vid en första anblick kan verka självklart och enkelt. Kreativitet förknippas med nytänkande och då för att uttrycka sig i moderna termer tänka utanför boxen. Vid eftertanke inser nog många att det var länge sedan något helt nytt genomfördes i verksamheten eller i det egna görandet. Professor Gunnar Törnqvist, som skrivit mycket i ämnet, menar att man ofta förväxlar produktivitet med kreativitet.

Annons

När han försöker beskriva det kreativa som det oväntade tar han upp den ärrade ishockeylegenden Börje Salming, som vid ett tillfälle fick frågan från en journalist om var han inte blivit sydd. Salming tänkte efter och svarade: I Skellefteå. Inte det svar journalisten förväntade sig men ett kreativt tänkande menar Gunnar Törnqvist. Kreativitet bygger på att tänka i egna banor. På att föra samman idéer och kunskaper från olika områden som kan vara vitt skilda från varandra.

Att våga jobba långsiktigt verkar många gånger avlägset i dagens högt uppskruvade tempo. Ett värdegrundat långsiktigt ledarskap där man har modet att vänta ut och se det man sår växa fram för att senare skördas i förhållande till ett kortsiktigt profitbaserat.

Anledningen till denna inledning är att lyfta det som nu vi ser håller på att hända på Arenastaden i Växjö. Tack vare våra mycket framåtsträvande politiker (alla inräknade oavsett parti) har vi sett ett område med fantastiska arenor växa fram och som kommer att betyda mycket för kommande generationer av idrottare, ledare och åskådare. Vi har idrottsföreningar av klass, ett High Performance Center med kompetens i världsklass vad beträffar träningsprocesser, en visionär i Anders Öman som ödmjukt bjuder in andra föreningar till samarbete för att stärka Arenastaden. Känns som hämtat ur den japanska företagskulturen där de för tillfället starka hjälper de andra för gemensam vinning.

Vi har ett Linnéuniversitet där ledningen på ett generöst sätt stöttar institutionen idrottsvetenskap att bedriva utbildning och forskning tillsammans med Smålandsidrotten och föreningarna på Arenastaden. Tillämpad forskning på goda idrottsmiljöer där idrott och akademi tillsammans kartlägger, kritiskt granskar och ser på utvecklingsmöjligheter i form av konkreta åtgärder är spännande.

Låt oss samarbeta, tänka nytt under lång tid framöver!

Calle Hageskog

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons