Annons
Nyheter

Samma fastighetsskatt för alla

Kommentar till Daniel Liljeberg, Villaägarnas Riksförbund den 17 augusti.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2014
Allian­sens fastighetsskatt är inte positiv för oss småhus­ägare utanför storstäderna, skriver Jerker Nilsson. Foto: Hasse Holmberg/TT
Allian­sens fastighetsskatt är inte positiv för oss småhus­ägare utanför storstäderna, skriver Jerker Nilsson. Foto: Hasse Holmberg/TTFoto: 

Daniel Liljeberg försöker argumentera för att Kronobergs fastighetsägare ”knappast” har förlorat på fastighetsavgiften Alliansen införde, jämfört med den tidigare fastighetsskatten. Men genast glider han in på vad småhusen kostar i Växjö.

De flesta i Kronoberg bor inte i Växjö och ännu färre i de dyrare fastig­heterna i Växjö stad som driver upp det genomsnittliga taxeringsvärdet.

Annons

Vi som bor i övriga kommuner, eller utanför de dyrare områdena i Växjö, är alla förlorare på det nya systemet som inte gynnar låg- eller medelinkomsttagare utanför storstäderna.

Den gamla fastighetsskatten var mer gynnsam för en stor majoritet av småhusägarna i Kronoberg än vad dagens fastighetsavgift är, som ökat kostnaden upp till 25 procent här.

Villaägarnas chefs­ekonom verkar inte ha läst Vänsterpartiets riksdagsbudget, när han hävdar att det inte innehåller lättnader för småhusägare. På sidan 65 på Vänsterpartiets budgetmotion för 2014 står det att villor med ett taxeringsvärde på tre miljoner kronor eller mer ska beskattas med en procent av den del av taxeringsvärdet som överstiger tre miljoner kronor. Det gör att åtta procent av villorna får höjd skatt jämfört med dagens regler.

Vänsterpartiet föreslår att begränsningsregeln i fastighetsskatten ska finnas kvar och utvidgas till att omfatta alla. Ingen kommer att betala mer än fyra procent av sin inkomst if astighetsskatt.

Den begränsnings­regel Alliansen införde med fastighetsavgiften gäller enbart pensionärer. Vi vill att den ska gälla alla så att ingen ska få betala mer än fyra procent av inkomsten i fastighetsskatt.

Uppenbarligen är Allian­sens fastighetsskatt inte något positivt för oss småhusägare utanför storstäderna.

Jerker Nilsson (V)

Riksdagskandidat

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons