Annons
Nyheter

Sätt skopan i marken och bygg!

Om vi i Folkpartiet fick som vi ville så skulle vi omgående besluta om 500 nya studentlägenheter på Campus Teleborg, skriver Torgny Klasson (FP), kommunfullmäktigeledamot i Växjö.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014
Det är bostadsbrist på Campus Teleborg.
Det är bostadsbrist på Campus Teleborg.Foto: Alexander Mahmoud

Jag läser i Smålands­posten om den akuta bostadsbristen på Campus Teleborg.

Av första sidan kan man förstå att den kommunala bostadskoncernen brottas med en närmast oövervinnlig bostadsbrist för nyanlända studenter. Därför förhandlar bostadsföretaget om att försöka montera ned Norrlandsbostäder i sektioner, transportera dem på lastbilar söderut för att till slut återuppföra dem på plats.

Annons

Nej, den här gången var det faktiskt ingen usel och moraliskt förkastlig Allians­ som hade skapat bostadsbristen. Problembilden beskrivs i?stället i allarmerande ordalag redan på Smålandspostens första sida den 24 augusti år 2001.

Då det hela begav sig hade Växjö kommun i flera­ mandatperioder styrts av de röd-gröna partierna. Historien om den akuta bostadsbristen återupprepar sig nu tretton år senare. I Smålandsposten den 16 juli 2014 återkommer exakt samma tema. Där förklarar Linné­studenternas Erika Angels­mark att ”??hyresrätten är en lyxvara. Man får vara beredd att sova på soffor” (sidan A8).

Vi i Folkpartiet har svårt att förstå varför inget har gjorts åt problemet på årtionden. Jag började jobba på gamla högskolan i Växjö i mitten av 1980-talet och redan då hade mina studenter svårt att finna bra lägenheter på Teleborg.

Om vi i Folkpartiet fick som vi ville så skulle vi omgående besluta om 500 nya studentlägenheter på Campus Teleborg. Det är möjligt att efterfrågan på studentlägenheter kan komma att dämpas i framtiden. I så fall kan de små lägenheterna alltid hyras ut till andra ungdomar som vill flytta hemifrån.

Växjö kommun växer och en av allmännyttans alla viktigaste uppgifter måste vara att kunna garantera­ en bostad till Linné­universitetets studenter.

Med risk för att bli anklagad för att tala i egen sak vill jag lansera det liberala stridropet: Sätt grävskopan i marken och sätt igång och bygg!

TORGNY KLASSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons