Annons
Nyheter

Sjukvård går inte att styra utifrån mätetal

Den åttaåriga landstingsalliansen saligprisar sin politik i Smålandsposten den 13 juni. Det blir för mycket självgodhet och yta för att bli trovärdigt och döljer det som Alliansen kan ha gjort bra.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2014

Min första önskan inför valet är att allians och opposition bestjälas av sanningsenlig problem­beskrivning, ärlig debatt och mindre av reklambudskap och manipulation.

Vad ska ni göra för en mer jämlik vård? Vård­valet har ojämlikheten som princip, att den ekonomiskt eller kunskaps­mässigt privilegierade ska kunna välja bästa vården för sig själva. Utsatta grupper, till exempel kroniskt sjuka, trängs i?dag ut när landstinget ska tjäna statliga pengar på vårdgarantin, som gynnar de lätta fallen. Ska det fortsätta så här nästa mandatperiod?

Annons

Landstingsskatten är lika i länet. Vårdutbud och apotek har dock med priva­tisering och centralisering allt mer blivit Växjöbornas vårdshopping. 2012 framkom att västra länsdelen har 30 procent lägre sjukhusutnyttjande. Frågan skulle utredas och sedan blev det tyst från Alliansen. Vad föreslår partierna för insatser för att rätta till orättvisan?

Region Kronoberg har tillfälligt lugnat debatten om en sydsvensk storregion.­ Men vad vill partierna på sikt? Kommer M och S fortsätta att driva länet in i en utvidgad ­Skåneregion?

Politiker inbillar sig att de kan styra sjukvården utifrån mätetal, så kallat New Public Management (NPM). Nu vet man att dessa system, särskilt när de kopplas till pengar,­ är direkt skadliga och urholkar det professionella­ ansvaret och glädjen i arbetet. Det kommer för sköterskor och läkare gå på samma sätt som med skolan/lärarna om ingen förändring sker.

Kommer landstinget fortsätta med NPM? Stefan­ Löfven har i Välfärdens yrken måste få sin frihet och status åter (DN 15/11 2013) lovat att avskaffa NPM och ge professionerna­ makten åter. Han lovar en ny styrning som utgår från de välfärdsprofessionellas kompetens och yrkes­etik. Men han har inte talat om hur det ska gå till.

Hur kommer det bli i Kronoberg om de röd-gröna vinner valet Anna Fransson (S)?

Bengt Järhult

Distriktsläkare, Ryd

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons