Annons
Nyheter

Ska alla behöva bo vid en tunnelbana?

Rolf Sällryd (kd) är landstingspolitiker och har studerat den rödgröna politiken. Han menar att man måste dra slutsatsen att den skulle utarma den svenska landsbygden eller åtminstone göra det svårare att bo där. Nya skatter införs och gamla skatter återkommer. Befintliga skatter höjs. Risken är stor att samhällsservicen försämras och jordbruket hotas. Konsekvensen av detta blir att avfolkningen accelererar och livsbetingelserna för de allt färre kvarboende skulle försämras ytterligare.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2010
Rolf Sällryd.
Rolf Sällryd.Foto: 

Det har nu blivit allt tydligare att den socialdemokratiskt ledda oppositionen är klart stadsfixerad, för att inte säga storstadsfixerad. Det gör mig som boende på landsbygd orolig för vad som kan hända om det skulle bli regeringsskifte i riksdagen och i Landstinget Kronoberg.

Att stadsbon är idealet får man klart för sig när man tar del av socialdemokraternas politiska riktlinjer antagna av Jobbkongressen 2009. Följande citat ger tydliga besked om inriktningen: ”De senaste tio åren har urbaniseringen i Sverige varit dramatisk. Våra storstäder kommer att fortsätta växa, med människor från andra svenska regioner och från andra länder. Det är bra. ”

Annons

Att människor flyttar från landsbygden till storstaden är alltså bra. Något motsvarande konstaterande om flyttning i motsatt riktning står inte att finna i riktlinjerna. Kronoberg är ett landsbygdspräglat län och det är viktigt att vara medveten om denna syn hos oppositionens ledande parti.

Så till frågan om skatterna som är ett viktigt politiskt styrinstrument. Därför gäller det att vara uppmärksam på vad s-v-mp föreslår.

Kilometerskatt på lastbilstrafik försvårar konkurrenssituationen för basnäringarna, som utgör ryggraden i landsbygdens näringsliv. Höjd bensinskatt slår direkt mot oss på landsbygden som är beroende av bil för boende och arbete och skjutsande av barn till olika aktiviteter.

S-v-mp föreslår återinförd skatt på handelsgödsel, men den har visat sig inte ha någon nämnvärd påverkan på användningen av gödsel. Plakatpolitik kallas sådana förslag.

Vad bjöd miljöpartiet på för att få igenom detta? Kristdemokraterna anser att jordbruket självklart måste ställa om till att bli hållbart, men de kostnader som påförs jordbruket ska vara smarta i förhållande till den miljönytta som uppnås. För övrigt kännetecknades den socialdemokratiska regeringstiden 1994–2006 av en styvmoderlig inställning till jordbruket. Om detta har jag skrivit åtskilliga debattartiklar genom åren. Heltid ska vara en rättighet säger s. Förslaget kan låta bra, men då ska man veta att det samtidigt hotar många företag på landsbygden, där man ofta är säsongsarbetare. Man röjer skog, sköter om djur, jobbar inom turismen etc.

I den rödgröna budgetmotionen föreslås att 400 miljoner skärs ner på olika myndigheter. Det innebär att myndigheternas närvaro i glesbygden och deras möjligheter att erbjuda service försämras. Vi kräver tvärtom att myndigheterna tar ett kliv framåt och utökar sin närvaro ute i landet. De viktigaste statliga myndigheterna bör vara representerade i varje kommun.

De rödgrönas förslag om slopad barnomsorgspeng försämrar möjligheterna till barnomsorg på landsbygden. Barnomsorgspengen, som alliansen infört, innebär ökade möjligheter att välja och etablera barnomsorg och att anpassa denna efter barns och föräldrars behov. På landsbygden behövs flexibilitet för alternativa lösningar.

Sammanfattande slutsatser av denna genomgång är att vid ett regeringsskifte skulle möjligheterna till företagande och boende på landsbygden kraftigt försämras. Resultatet av det blir en ökad avfolkningstakt på landsbygden.

När befolkningsunderlaget sviktar dras benen undan för affärer, bensinmackar och annan service, vilket i sin tur leder till än färre arbetstillfällen. En ond spiral. Denna utveckling vill jag inte vara med om, men den är fullt tänkbar om olyckan är framme och de rödgröna partierna får överta regeringsmakten i riksdag och landsting.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons