Annons
Nyheter

Slöseri med våra skattepengar

 Vi får läsa mycket om hur olika myndigheter lägger mångmiljonbelopp på events, betraktar Grand Hotel som det ”billigaste alternativet” eller handlar festballonger för 138 000 kronor. Men svenska journalister går inte längre i sin analys. Vi får sällan läsa om det mindre spektakulära, men desto viktigare, slöseri som präglar hela myndigheters arbete.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2012
Försäkringskassans egna misstag med utbetalningar visade sig kosta 6 miljarder kronor under bara 2010.
Försäkringskassans egna misstag med utbetalningar visade sig kosta 6 miljarder kronor under bara 2010.Foto: ANDERS WIKLUND SCANPIX

Ta Försäkringskassan som exempel.

Redan 2008 kunde vi läsa att myndighetens nya IT-system skulle kosta 420 miljoner kronor mer än väntat, under bara det året. Miljarder skattekronor satsades på projektet som slutligen övergavs. Samtidigt har en offentlig inspektion funnit att Försäkringskassan varje år förlorar 300 miljoner kronor eftersom deras IT-system medför dubbelarbete och fel.

Annons

Att personer ibland söker för höga ersättningar är välkänt, men Försäkringskassans egna misstag med utbetalningar visade sig kosta 6 miljarder kronor under bara 2010.

Liksom många myndigheter lägger dessutom Försäkringskassan stora summor på opinionsbildning. Inför valrörelsen 2010 spelade myndigheten in en film där bilden gavs att de omformats till ”Nya Försäkringskassan”. Parallellen till ”Nya Moderaterna” är svår att missa, och svår att finna rimlig ens för moderata väljare.

Är Försäkringskassan då en ovanligt slösaktig myndighet?

Sannolikt inte. Snarare är det så att Försäkringskassans verksamhet regelbundet utvärderas, så att vi får reda på hur pengarna faktiskt används.

Många av de hundratals myndigheter som finns runtom landet har vare sig politiker eller medier, än mindre allmänheten, någon större insikt i. Hur hanterar de egentligen våra skattepengar?

Det svaret får vi bara veta om journalisternas granskningar går bortom festballongerna, för att börja jaga de 90 procent av isberget med slöseri som ligger dolt under vattenytan.

NIMA SANANDAJI

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons