Annons
Nyheter

Småland Airport viktig för länet

Kommentar. Folkpartiet i Kronoberg tycker att ”Smaland Airport” är viktig för länet.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2014

Sydsvenska Handelskammaren har visat de stora positiva effekter flygplatsen har för Kronoberg när det gäller både ekonomisk och befolkningsmässig tillväxt. Flygplatsen innebär att det skapas fler arbetstillfällen. Den gör det lättare att behålla de jobb vi har. Flygplatsen gör att upplevelse- och turistindustrin växer. Charterflyget har gjort livet enklare och roligare för många kronobergare. Därför vill FP Kronoberg att det ska vara ett fortsatt offentligt ägande av flygplatsen.

Miljöpartiet tycker i en insändare den 3 juni motsatsen. Retoriskt frågar man hur mycket vård och kollektivtrafik som kommande driftsstöd på 7 miljoner till flygplatsen skulle ge, om de användes på annat sätt. Frågan är fel ställd. Den borde istället vara hur många miljoner i skatteintäkter förlorar Region Kronoberg om inte ”Smaland Airport” finns, eller har ett långsiktigt, stabilt offentligt ägande.

Annons

Samtidigt är varje person som är insatt i klimat­frågan medveten om att flyget kraftigt bidrar till den globala uppvärmningen - vår tids ödesfråga. Det är självklart att flygets klimatpåverkan måste minska kraftigt. Vi vill gå andra vägar än MP, vars förslag skulle slå hårt mot vårt läns innevånare, näringsliv och tillväxt.

FP vill satsa på en kraftfull modernisering av Södra Stambanan, vilket skulle innebära färre förseningar och en kraftigt förkortad restid. Både offentliga och privata arbetsgivare måste ha resepolicys, där man så långt det är möjligt skall välja ett fossilbränslefritt resande. När det inte går bör man klimatkompensera. Forskning för att få fram flygplan och bränsle som ger mindre klimatavtryck ska stödjas. Modern teknik gör att det är möjligt att ha möten och konferenser utan att resa. En klok planering av mötestider gör att människor kan välja de mest klimatsmarta resealternativen.

MP vill efter valet tillsammans med S och V ta över makten i det nybildade Region Kronoberg. S har under mandatperioden ställt sig bakom sådant som riskerad skada flygplatsen. Det är därför viktigt att Anna Fransson (S) och Lennart Värmby (V) ger besked före valet. Är ni beredda trygga framtiden för ”Smaland Airport” eller kommer ni låta MP:s flygplatsfientliga politik få genomslag?

Gunnar Nordmark, Folkpartiet Liberalerna i Kronobergs län.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons