Annons
Nyheter

Småland består av många små land

Nyheter • Publicerad 11 juli 2012

I de östra delarna av vårt landskap är det översvämningar. Smålandsposten har skrivit, liksom i praktiken alla svenska dagstidningar. På Astrid Lindgrens värld rasar vd:n Mikael Ahlerup i en debattartikel, skickad till flera svenska tidningar, mot i tur och ordning SMHI och medieredaktionerna. Vi har ingen möjlighet att publicera den i sin helhet – den är väldigt, väldigt lång – men den är ändå principiellt intressant. Han menar att all rapportering om nordöstra Småland som en katastrofzon får stora konsekvenser för besöksnäringen:

”På SMHI:s hemsida under ’SMHI Varningar’ kunde man måndag 9 juli läsa om och se en karta över det område där man utfärdat en klass 3-varning. På kartbilden är hela Jönköpings och Kalmar län rödmarkerat och i texten som är av bred allmän karaktär kan man läsa följande text om klass 3-varningar: ’Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.’ På TV visas varje heltimme bilder på bilar och hus som står i vatten och man talar med några av de drabbade på just den orten. Påfallande ofta är det exakt samma bilder i alla kanaler och tidningar. Tycker general­direktören för SMHI, Lena Häll Eriksson, att SMHI tar ansvar och att SMHI står för en helhetssyn och är trovärdiga i sin rapportering om väderläget, när man utfärdar en varning över en yta som är lika stor som halva Danmark?”

Annons

Enligt Mikael Ahlerup blev parken i måndags nedringda av oroliga semesterfirare: Stod hela parken under vatten? Mikael Ahlerup är noga med att påpeka att han förstår allvaret för dem som drabbats – men är också lika tydlig med att hans park inte råkat värre ut än under ett vanligt sommarregn.

Oavsett: Det är inte SMHI:s fel att det regnar. Det är inte SMHI:s fel att medierna skriver, vi på redaktionerna fattar alldeles egna beslut om vad som ska stå i tidningen. Översvämningar är stora nyheter.

En viktig poäng har Mikael Ahlerup. Från övriga Sverige refereras Småland alldeles för ofta till som en helhet och inte, som ju namnet antyder, flera små land.

Från en redaktion i Stockholm riskerar sålunda Tranås och Markaryd att bli grannar. Det är ignorans – och ska naturligtvis bekämpas.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons