Annons
Nyheter

Socialdemokraterna är ansvariga för elbristen!

Nyheter • Publicerad 22 december 2011
Alliansregeringen storsatsar nu på nya kraftnät. Foto: Marie Magnusson
Alliansregeringen storsatsar nu på nya kraftnät. Foto: Marie MagnussonFoto: 

  Det blev många reaktioner på min artikel i Smålandsposten om mer kärnkraft. Om jag fått fler att börja fundera över framtida energibehov och elproduktion så är det bra. Men Carina A Elgestams (S) kritik måste bemötas. Sanningen är ju att socialdemokraternas energipolitik har försatt Sverige i ett läge med elbrist och höga elpriser!

Stängningen av Barsebäck, som drevs igenom av Socialdemokraterna är ju en anledning till att Sverige periodvis haft elbrist och tvingats importera, ibland smutsig kolkraftsel. En annan orsak är att S-regeringen struntade i att bygga ut kraftnäten från norr vid stängningen av Barsebäck.

Annons

Även kärnkraftverkens driftsproblem senaste åren är resultat av 20 år av totalförbud. Det var ju S-regeringen som 1986 införde ”tankeförbudslagen” mot kärnkraft som löd; ”Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor.”

Alliansen insåg bristerna och tog bort förbudslagen 2006 och beslöt ersätta de gamla kärnkraftsreaktorerna med nya när dessa är uttjänta. Ett historiskt, klokt och långsiktigt beslut. Därefter påbörjades upprustning och uppgradering av reaktorerna.

Att det blev problem är inte konstigt, då varken forskning, material eller ens reservdelar fanns att tillgå, några kärnkraftsingenjörer har ju inte heller utbildats på grund av förbudslagen. Så Carina A Elgestam, Socialdemokraterna har stor del i senaste årens elbrist och därmed höga elpriser i Sverige!

Alliansregeringen storsatsar nu på nya kraftnät, exempelvis ska Sydvästlänken förstärka kapaciteten till Sydsverige när den är klar 2015. Men det räcker inte, det behövs mer elproduktion i södra Sverige.

De nya elområdena tillkom då EU-kommissionen efter en granskning hotade Sverige med dryga böter, man misstänkte att Sverige begränsade el-exporten till Danmark.

Sverige ville avvakta tills kraftnäten var utbyggda men EU-kommissionen godtog inte detta.

Jag menar att ren elkraft kunde bli en viktig och stor export för Sverige, därför kom mina tankar om ett kärnkraftverk i södra Sverige.

Energikrävande företag i Kronoberg och Sydsverige skulle få tillgång till el till lägre pris hela året. Konsumenterna skulle slippa skenande elkostnader varje år.

Vad Socialdemokraterna har för energipolitik står skrivet i stjärnorna.

KATARINA BRÄNSSTRÖM

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons