Annons
Nyheter

Splittra Småland vore ett misstag

Nyheter • Publicerad 14 december 2011

Kommunerna inom Kronoberg har röstat och tagit ställning i regionfrågan. Trots att det inte finns några sakliga argument som bygger på fakta, som talar till region Skånes fördel, väljer de styrande majoriteterna i Kronoberg att hoppas på att Skåne kommer att bli det nya Kronoberg (Uppvidinge undantaget). Genom detta ställningstagande bortser man från det faktum att i en blivande regionstyrelse kommer det att på sex Skåneröster enbart finnas en röst från Kronoberg. Hur man kan tro att detta obetydliga inflytande i en framtida regionbildning med Skåne kommer att innebära att pengar satsas inom Kronobergs nuvarande gränser är obegripligt?

Oavsett regionbildning kommer det att vara avgörande att visa att en ny storregion kan hjälpa till att lösa konkreta problem och påverka medborgarnas vardag. Det går inte som den moderata eliten i Växjö, som verkar bestämma den totala agendan för detta län, att försöka tysta debatten med hänvisning till att de själva tycker det är en ointressant fråga och inte en fråga som berör allmänheten i Kronoberg. Inte när det rör sig om närmare 5 miljarder årligen som kronobergarna ska pytsa in i denna regionbildning med Skåne.

Annons

Region Skåne må ståta med stora och avancerade sjukhus nere i Malmö och Lund men de är inte välskötta, de går med gigantiska underskott. Ekonomin i nuvarande region Skåne är helt enkelt inte bra. De Kronobergska skattemedlen lär således med all säkerhet gå till att täppa igen hålen i den skånska myllan!

Jag har inte hört ett enda hållbart argument från Skåneanhängarna som har bäring i någon fakta utan allt bygger på att man hoppas få ta del av utvecklingen i Malmö/Lund-området. I ett läge där vi har en OECD-rapport som pekar på behovet av att Smålandskommunerna ökar sitt samarbete inom Smålandslänen är detta inte speciellt seriöst.

Varför ska man splittra Småland? Varför ska man splittra Kronoberg, för splittrat riskerar Kronoberg att bli då Uppvidinge kommun är så pass framsynta att de inser att en Skåneregion inte är bra för dem och kommer med all säkerhet att ställa sig utanför detta experiment.

Jag säger nej till region Skåne. Jag vill ha ett sammanhållet Kronoberg och ett sammanhållet Småland vid en ny regionbildning.

Detta ställningstagande bygger jag på känslor av samhörighet, på de starka samarbetsnätverk som finns inom näringslivet och offentlig sektor inom Smålandslänen samt på det faktum att Kronoberg i en sammanhållen Smålandsregion skulle få ett starkt inflytande i en framtida regionstyrelse.

Vi behöver en region som tar tillvara Kronobergs intressen, därför måste vi värna ett sammanhållet Småland och säga nej till en regionbildning med Skåne!

Mikael Andersson (C)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons