Nyheter

Subventionera inte vindkraften

Det pågår en omfattande utbyggnad av vindkraft i Sverige. Från norr till söder byggs det stora vindparker. Miljökonsekvenserna blir omfattande när många områden i landet alltmer börjar likna ett tivoli.
Protesterna från befolkningen växer, människor känner sig överkörda av vindkraftsbolagens framfart, skriver Kjell Lingeblad.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2014

Varför är då alla dessa vindkraftbolag angelägna om att bygga vindkraft? Svaret är enkelt, för att tjäna pengar. Men lönsamheten för vindkraften i Sverige är helt beroende av bidrag och subventioner. Svenska folket har redan nu offrat miljarder kronor i subventioner till alla vindkraftbolag, till stor del utländska.

Samtidigt kan vi konstatera att Sverige kommer att ha ett stort överskott av elkraft många år framdeles även utan vindkraft. Svensk elproduktion är även i det närmaste fri från utsläpp av koldioxid. Varför då fortsätta att bygga den dyra och miljöstörande vindkraften som vi inte behöver?

Här får vi gå tillbaka i historien. När regeringen år 2009 beslutade att ny kärnkraft kan byggas för att ersätta nuvarande reaktorer, krävde Centerpartiet att Sverige skulle satsa på en kraftig utbyggnad av vindkraften i landet. Det är följderna av detta krav som vi nu ser runt omkring i vårt land. Det är en skam att allt detta schackrande med svenska folkets pengar och med vår miljö får fortsätta år efter år. 

Vad kan vi förvänta oss i framtiden? Att fortsätta stödja vindkraften när lönsamheten inom överskådlig tid är beroende av omfattande subventioner kan inte vara en framsynt politik.  Därför borde utbyggnaden av vindkraften snarast stoppas och alla miljarder kronor i subventioner som satsats på vindkraften kunde i stället satsas på infrastrukturen, vägar och järnvägar samt på den sociala sektorn, vård, skola och omsorg. Detta skulle verkligen vara till nytta för svenska folket. Men vilken nytta har vi av alla dessa vindkraftverk som förfular vår miljö?

Vad Sverige nu behöver­ är en blocköverskridande överenskommelse om kärnkraften. Här borde S-partiet kunna ansluta sig till regeringens förslag att Sverige i framtiden kan bygga ny kärnkraft för att ersätta nuvarande reaktorer när dessa har tjänat ut.

Sverige behöver ingen ny elproduktion förrän om cirka 15 år när nuvarande reaktorer kan börja avvecklas. Därför har vi tid att avvakta med beslut upp till tio år om vad som skall ersätta vår nuvarande kärnkraft.

Kjell Lingeblad

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.