Annons
Nyheter

Svagt (S) problem för demokratin

Håkan Juholt har stöd av 108 personer. Åtminstone hade Smålandsposten och andra medier från i fredags till i går eftermiddag mottagit e-post från så många namngivna personer runt om i landet som uppgav att de stödde S-ledaren.
Nyheter • Publicerad 5 december 2011

Med tanke på att Socialdemokraterna haft över en miljon medlemmar och brukade samla drygt 40 procent av rösterna i riksdagsval, är 108 personer ett ganska blygsamt stöd.

En färsk Sifo-undersökning tyder på att det är något starkare, även om det krymper. Nästan hälften av S-väljarna tycker att Juholt ska sitta kvar och i varje fall en av fyra upplever honom som en tillgång.

Annons

Det som borde bekymra Juholt är att hans e-postande stödtrupp argumenterar utifrån en självpåtaget utsatt position som påminner om den som Sverigedemokraternas ledning försöker förflytta sitt parti ifrån.

Dels genom sin trosvissa förhoppning på ledaren, men framför allt genom att skylla sina svårigheter på någon annan, stora stygga media. Att dra en hel bransch och yrkeskår över samma kam är ungefär lika begåvat i det här fallet som när det handlar om vården eller skolan.

Det har förekommit mycket relevant rapportering, men också hårddragningar. Samtidigt har flera medier gjort avslöjanden om brister i välfärden som Socialdemokraterna skulle kunna dra nytta av.

Det här låter som interna social­demokratiska frågor. Det är det inte. I går varnade statsvetaren Tommy Möller i Dagens Nyheter för att en svag opposition ger problem för demokratin, och regeringen.

”Om den, trots avsaknaden av majoritet, inte ständigt utsätts för en effektiv granskning och kritik riskerar de tendenser till maktarrogans som emellanåt gör sig påminda att accentueras”, skrev Möller.

Vad behövs, för socialdemokratins, regeringens och demokratins skull? Debattera på Lobbyn.

Johan Persson är

nyhetschef

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons