Annons
Nyheter

Svårt sjuka behöver trygghet

Miljöpartiet i Alvesta vill satsa på friskvård, rehabilitering och trygghet för svårt sjuka.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2010
Birgit Andersson.
Birgit Andersson.Foto: 

Kosten för gamla och sjuka är ytterst viktig både vad gäller den psykiska, fysiska och sociala hälsan. Vi har tidigare uppmärksammat den enskildes kosthållning och har genom politiska insatser minska antalet undernärda i Alvesta från 59 personer till 39 men fortsatta insatser behövs. Därför vill vi ha kvar de små köken, fortsätta satsningen på ekologisk mat och att måltiderna sprids mera över dygnet.

En trevlig och meningsfull vardag är viktigt för alla, inte minst för de äldre. När det gäller den psykiska hälsan har vi prioriterat kultursatsningar i vården där de äldre fått besök av trubadurer, teatergrupper och andra aktiviteter. Detta har fallit mycket bra ut och gett återklang i hela länet. Detta är något vi vill jobba vidare med.

Annons

I dag sitter många äldre i sina lägenheter som har svårigheter att komma ut. Frisk luft och promenader ökar muskelmassan, minska risken, för fall och ger hälsa. Detta är därför något vi vill satsa mer på.

Mediciner som inte bryts ner i kroppen kommer till reningsverket och hamnar senare i naturen med stor skada på växter och djur. Samtidigt kostar läkemedel stora summor och ger biverkningar som är skadliga för individen.

Alvesta är en av de kommuner i Sverige som har den högsta konsumtionen av psykmediciner. Detta är inte acceptabelt. Vi vill att kommunen och landstinget aktivt ska samarbeta kring större restriktivitet med förskrivningar. Dessutom behövs utbildning bland personalen i omvårdnadsåtgärder i stället för sömntabletter och lugnande. Vi vill också satsa på en genomgång vad gäller rutiner vid läkemedelshantering.

I dag har 1?200 personer kommunal hälso- och sjukvård i Alvesta kommun. Ur ett medborgarperspektiv är detta den största verksamheten inom nämnden för omsorg och hälsa. Utbildningsnivån bland personalen är en bland de lägre i landet dessutom har ingen chef någon utbildning i patientsäkerhet. Detta medför en sämre trygghet för den enskilde individen. Därför vill vi öka kunskaperna om patientsäkerheten i hela organisationen. Vi anser att kunskaper inom hälso- och sjukvård är så centralt att kraven på sådan utbildning ska ställas vid chefsrekrytering till verksamhetschef för hälso- och sjukvård.

Hemrehabilitering är ofta mest effektivt. Men om det inte är möjligt måste vårdtagaren få en bra rehabilitering på en korttidsplats. Dessutom vårdas många mycket svårt sjuka i hemmet och när inte vården fungerar i hemmet så måste man få komma till en korttidsplats snabbt. Vi vill skapa ett korttids boende i Alvesta för avancerad hemsjukvård och rehabilitering.

Vad kostar kalaset? Vi tror på att förebyggande arbete och att fokusera på det friska i längden också är det mest ekonomiska. Vi ska inte hålla nere personalbehovet med hjälp av psykofarmaka utan genom att få friskare äldre.

Vi tror på att förebyggande arbete och att fokusera på det friska i längden också är det mest ekonomiska, skriver Birgit Andersson (mp), ordinarie i nämnden för omsorg och hälsa, leg. sjuksköterska.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons