Annons
Nyheter

Sverige klättrar i välståndsligan

Nyheter • Publicerad 15 mars 2012
Katarina Brännström.
Katarina Brännström.Foto: 

 Vad vill Socialdemokraterna? När ännu en ny partiledare tagit över vill säkert väljarna ha besked.

Socialdemokraternas svartmålning av Sverige de senaste åren är märklig. Finanskrisen som nära på slagit ut länder i Europa nämns sällan. Orsaken är att alliansen klarat Sverige genom krisen på ett otroligt bra sätt.

Annons

Ett bra kvitto är att Sverige klättrat i OECD:s välståndsliga från elfte till nionde plats, ett mått på god BNP-tillväxt. Men tillväxt kommer inte av sig självt. Att värna de goda finanserna blev alliansens förtroendevinst.

Sysselsättningsgraden är lika hög och fler är i jobb nu än under högkonjunkturen 2005. Arbetslösheten är som 2005 och gruppen sjukskrivna och förtidspensionerade har minskat med 200 000 personer. Detta kallar Socialdemokraterna ett misslyckande.

Socialdemokraterna säger att allt var bättre förr. Sanningen är att från 1970-talet till 1990-talets början hade Sverige en sämre BNP-tillväxt än flertalet industriländer. Sverige sjönk i välståndsligan från plats fyra till elva från 1970-talet till 1990-talet, årtionden som mestadels styrdes av Socialdemokraterna. Löneökningarna var visserligen höga, men åts upp av inflation och kostnadsökningar med fel politik.

I början av 2000-talet var antalet socialbidragstagare störst någonsin och utanförskapet växte. Mer än 550 000 människor var i sjukskrivning eller förtidspension trots högkonjunktur när alliansen tog över. Är det denna politik Socialdemokraterna vill tillbaka till?

Ungdomsarbetslösheten är tyvärr ett långvarigt problem i Sverige, även om Kronobergs län är bättre än snittet. Skolans brister är en stor anledning. Nu har alliansen infört en ny gymnasieskola med fler praktiska inriktningar. Vi har sänkt kostnaden att anställa unga, arbetsgivaravgiften slopas i vissa fall. Lärlingsprovanställning är ny form, som kan ge unga bättre chans på arbetsmarknaden. Allt detta säger Socialdemokraterna nej till.

Sedan 2006 har jobbskatteavdragen gett motsvarande en extra månadslön i plånboken. Socialdemokraterna sa nej, men verkar nu ha accepterat skattenivån. Statens skatteintäkter är nu större än tidigare och används mer effektivt, välfärden har aldrig fått mer pengar och resultaten är tydliga. Arbetslinjen har återupprättats, sysselsättningen har ökat och utanförskapet har minskat, precis som vi lovat. Vi har i dag EU:s starkaste offentliga finanser, Sverige är i topp, trots kris och lågkonjunktur, men vi duckar inte för nya utmaningar.

Vi vågar se och söka lösningar på de samhällsproblem människor möter i sin vardag. Ingen har hört vad Socialdemokraterna vill.

KATARINA BRÄNNSTRÖM

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons