Annons
Nyheter

Synd att Ulf Nilsson inte hört vår kritik

Kommentar till Yttrandefriheten i världen är hotad av Ulf Nilsson den 10 juni.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2014

Häromveckan var jag på plats vid invigningen av Det fria ordets hus i Växjö, vilket kändes som en ­viktig och värdig till­ställning. Där var också Ulf Nilsson, som skrev följande i Smålandsposten den 10 juni:

”Inga protester hördes från Pen när engelsk polis slog sönder hårddiskarna på tidningen The Guardians dator för att man publicerat Edward Snowdens avslöjanden.”

Annons

Jaså? Jag undrar var herr Nilsson får detta ifrån. Det räcker med att gå in på PEN Internationals hemsida och söka på till exempel Guardian för att få ett antal träffar på de protester som formulerats. Och på PEN:s kongress i Sydkorea 2012 antogs ett manifest om digitala rättigheter, som också­ det återfinns i sin helhet i det senaste numret­ av svenska PEN:s webbtidskrift Dissidentbloggen. (www.dissidentblog.org) Där står till exempel ”Alla människor har rätt att slippa statlig övervakning av digitala medier.”

Hela det senaste numret av Dissidentbloggen, som vi ger ut för att ge de som tystas och inte kan publicera sig i sina hemländer en digital röst, är vikt till problemen med digital censur och övervakning.

Amerikanska PEN för­söker just nu dra NSA inför Högsta domstolen för att pröva om deras över­vakning strider mot den amerikanska författningen.­ Och så vidare; det är faktiskt en av de frågor vi i PEN varit allra mest enagerade i på senare tid, och det är ju inte direkt svårt att förstå varför.

Det är ju synd att vi inte varit så pass högljudda i vår kritik att det inte nått fram till Ulf Nilsson. Men innan man klandrar någon annan för att vara tyst kan man ju lyssna lite.

OLA LARSMO

Ordförande svenska PEN

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons