Annons
Nyheter

Tingsryd – en levande kommun

Vi har många stränder som ska skyddas men det är viktigt att också kunna erbjuda nybyggare attraktiva tomter vid några av våra många sjöar, skriver Arne Karlsson (M) kommunalråd i Tingsryds kommun:
Nyheter • Publicerad 30 december 2010
Tingsryds kommun har 108 meter obebyggd strand per invånare.Foto: Rune Isaksson
Arne Karlsson.Foto: Bernd Blankenburg

Tingsryd är en kommun med stora utvecklingsmöjligheter. Vi har en vacker natur med många sjöar. Näringslivet är varierat och företagarna utvecklar sina olika verksamheter.

Det finns ett livaktigt föreningsliv och en levande landsbygd. Detta talar för att kommuninvånarna kan se med tillförsikt på framtiden. Tyvärr så räcker det inte med bra förutsättningar, det krävs också politiker som vågar ta utmaningarna och som tar ansvar för framtidsfrågorna. Ansvarsfulla politiker finns i Tingsryds kommun.

Annons

Den viktigaste förutsättningen är att det finns en grundservice i alla våra kommundelar i form av barnomsorg, skola, äldreboende, dagligvarubutik och bensin. Detta är nog alla överens om och detta är verklighet i alla kommundelar utom Linneryd där det saknas butik men i dagarna öppnas ett nytt tankställe. Vi arbetar tillsammans med sockenrådet med målsättningen att även Linneryd skall ha tillgång till dagligvarubutik på orten.

Bra vägar och kommunikationer är en annan förutsättning för att det skall vara möjligt att leva och bo i en landsbygdskommun. Vi påtalar ofta till vägverket och andra som beslutar om vägar att det bör satsas mer i vår kommun. Visst har vi fått några förbättringar men det finns många vägsträckor som behöver byggas om. De stora resurserna i regionen har den senaste tiden gått till tåg och järnväg.

Kommunens satsning på fibernät mellan kommunens olika orter har varit framgångsrikt. Vi är långt ifrån färdiga än men vi har en strategi att utbyggnaden skall vara klar inom de närmaste åren. Redan till våren kan flera av de bildade fiberföreningarna ansluta till stamnätet och ge fastighetsägarna möjlighet att ta del av den nya tekniken. Detta är avgörande för en levande landsbygd där man nu får samma möjlighet till snabb fiberuppkoppling som i städerna. I kommunen är det ett 20-tal fiberföreningar som är bildade eller under bildande. Det finns ett stort intresse på landsbygden att koppla upp sig till fiber. Detta har inneburet att de bidragspengar som kunnat sökas från jordbruksverket och länsstyrelsen har tagit slut.

Det är viktigt att regeringen tar sitt ansvar att ta fram bidragspengar som kan sökas av föreningarna. Det är bråttom innan Telia har klippt ned sitt kopparnät. Kommunen har beslutat att ge en medfinansiering per ansluten fastighet som krävs för att söka bidrag från länsstyrelsen.

Tingsryds kommun har 108 meter obebyggd strand per invånare. Vårt arbete med landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) har startat och ska vara klart i vår.

Det innebär att i de utvalda områdena ska det vara möjligt att bygga i strandnära läge.

Vi vet att många söker just dessa platser att bygga på. Det har varit svårt att få bygglov där strandskyddet varit en orsak att avslå en ansökan. Strandskyddet finns kvar men i dessa utvalda områden ska det bli enklare att minska på strandskyddet. Vi har många stränder som ska skyddas men det är viktigt att också kunna erbjuda nybyggare attraktiva tomter vid några av våra många sjöar.

Vår struktur är uppbyggd på många fler invånare än vi är idag vilket innebär samma service utan stora investeringar. Under de senaste åren har vi arbetat med Hollandsprojektet vilket inneburit att ca 70 nya invånare kommit till oss från Holland. Dessa har tidigare varit turister här och upptäckt det attraktiva med Tingsryds kommun. Detta understryker att turismen är en viktig näringsgren som inte bara lockar besökare till oss utan på sikt också ger nya invånare.

Stiftelsen Kommunhus har under de senaste två åren byggt cirka 60 lägenheter för att bygga ifatt den efterfrågan som funnits på lägenheter. Privata fastighetsägare har dessutom byggt ett 20-tal lägenheter under samma period. Det viktigaste för att få ökad inflyttning är att det finns bostäder och arbete.

Kommunen har avsatt medel 2011 för att arbeta med attraktivitet. Det är i sig inget nytt men nu skall det tas fram en plan där arbetet sker mer målmedvetet och även genomsyrar arbetet i hela kommunen.

Annons

Vi har genom målmedvetet arbete skapat en bra ekonomisk grund att stå på och är beredda att fortsätta arbetet med att ge invånarna god service, öka attraktiviteten och stötta näringslivet så att många fler flyttar till vår kommun.

Arne Karlsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons