Annons
Nyheter

Tingsryds kommun vill gräva ner ny kraftledning

Samrådshandlingen för Nordbalt-kabeln inkom till kommunen den 9 juni 2014.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2014
Foto: 

Denna nya ledning har väckt stor oro bland de boende. En oro som vi alla tar på största allvar.

De kommentarer Smålandsposten redovisade 9 juli var erfarenheter från mitt arbete som lantmätare. Jag berättade då om juridiken kring en ledningsrätt, hur den bildas och vad den innebär för markägarna. Kraftledningen kräver dock först tillstånd från Energimarknadsinspektionen, så kallad koncession.

Annons

En utbyggnad av det svenska stamnätet krävs för att garantera en säker och jämlik tillgång på elkraft i hela landet. Elområdena, som Sverige tvingades genomföra efter krav från den europeiska elmarknaden, medför att el är dyrare hos oss i Sydsverige, där den förbrukas, än i norr, där den tillverkas. Vi Tingsrydsbor betalar alltså mer för vår ström än vad vi skulle ha behövt om ledningskapaciteten matchat efterfrågan. Vi riskerar även elransonering under de högsta belastningarna vintertid. Detta påverkar näringslivet genom sämre konkurrensläge och våra invånare genom högre boendekostnader.

En kommunpolitiker i en mindre kommun har små möjligheter att helt motsätta sig ett nationellt ledningsbygge. Ledningen ska integrera baltstaterna i den europeiska elmarknaden och minska deras beroende av rysk el och påtryckningar. Utvecklingen i Ukraina visar att kranarna till energin är nog så effektiva påtryckningsmedel på en stats inre angelägenheter. Mitt uppdrag som företrädare för Tingsryds kommun är då att verka för att intrånget och skadan för berörda markägare blir så litet som det bara går.

Det finns tankar kring de tekniska möjligheterna att gräva ner ledningen i?stället för att hänga den i luften. Man har sagt att det inte går att lägga växel- strömsledningar med så höga spänningar i mark. En omvandling till likström medger att ledningen kan grävas ner. Det krävs fortfarande en ledningsgata, men mycket smalare än för luftledning. Den befintliga ledningsgatan skulle då räcka mer än väl. Vid internationell elöverföring är likström vanlig och Nordbalt-ledningen är just avsedd för export av kraft via Östersjökablarna.

Jag vill klargöra att Tingsryds kommun kommer att med kraft agera för att en ny ledning ska grävas ned i befintligt ledningsgata med bästa möjliga teknik och minsta möjliga intrång för miljö och berörda fastighetsägare!

Patrick Ståhlgren (M)

Ordförande kommunstyrelsen i Tingsryd

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons