Annons
Nyheter

Trygg vård i Kronoberg

Vi i landstingsalliansen vill fortsätta säkerställa vår goda vård och möter därför framtiden med stora investeringar, fler läkare, sjuksköterskor och psykologer samt fler hembesök hos äldre och barnfamiljer, skriver Suzanne Frank (M), Sven Sunesson (C), Eva Johnsson (KD) och Yngve Filipsson (FP).
Nyheter • Publicerad 13 juni 2014
Yngve Filipsson, Suzanne Frank, Sven Sunesson och Eva Johnsson.
Yngve Filipsson, Suzanne Frank, Sven Sunesson och Eva Johnsson.Foto: Fotograf Emelie Mitroulis Helld

Kronoberg ligger idag i den absoluta toppen i alla mätningar och undersökningar som görs gällande vårdkvalitet, tillgänglighet och bemötande.

Kronobergarna är de mest nöjda patienterna i landet. Allt detta är bra, men vi i landstings­alliansen vill fortsätta säkerställa vår goda vård och möter därför framtiden med stora investeringar, fler läkare, sjuksköterskor och psykologer samt fler hembesök hos äldre och barnfamiljer.

Annons

För att möta pensionsavgångarna i vården och minska behovet av hyrpersonal, satsar vi på mer personal.

I vår budget blir det fler ST-läkare och vi höjer deras utbildningsbidrag. Det finns ett stort behov av att rekrytera sjuk­sköterskor och vi kommer nu att erbjuda trainee­utbildning för nyblivna sjuksköterskor. Studiebidraget för sjuksköterskor som vill utbilda sig till specialistsjuksköterskor höjs och vi vill även förbättra möjligheterna för under­sköterskor att utbilda sig till sjuksköterskor.

Nästan en tredjedel av besöken på vårdcentralerna handlar om psykisk ohälsa­ och vi ökar därför stegvis antalet psykologer genom ett utvecklat samarbete med psykolog­programmet på Linné­universitetet.

Fler hembesök till patienter som har svårt att ta sig till vårdcentralen,­ främst äldre och barnfamiljer, kommer att bli verklighet med vårt budgetförslag. På så sätt kan man undvika att i onödan behöva åka till sjukhus. Det naturliga är att dessa hembesök utgår med läkare från vårdcentralerna­ som känner patienterna och bidrar till trygghet.

De investeringar vi nu påbörjar innebär bland annat nya lokaler för ­neonatal (för tidigt födda barn) och BB samt en ny byggnad för en modern vuxenpsykiatri.

Patientsäkerheten kommer att förbättras med nya enkel- och tvåbäddsrum på våra lasarett. Det innebär färre infektioner för våra patienter och en minskning av smitt­spridningen.

Förebyggande och hälso­främjande vård är viktigt för att förbättra hälsan och livskvaliteten.

I vår budget vill vi förstärka vår strategi för bättre folkhälsa. Vi satsar ytterligare­ på kulturen i länet och prioriterar sund och säker mat – vi har landets bästa sjukhusmat! Men även inom det området vill vi höja ambitionsnivån och skall därför öka andelen ekologiska livsmedel till 60 procent.

Med vår budget för ansvar och trygghet i vården­ söker vi nu krono­bergarnas förtroende i landstingsvalet i september!

SUZANNE FRANK

Annons

SVEN SUNESSON

EVA JOHNSSON

YNGVE FILIPSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons